Cilj obuka ljudi i razmjena iskustva

Pripadnici MUP-a i Ministarstva odbrane učestvovali na međunarodnoj terenskoj vježbi NATO “Sjeverna Makedonija 2021”

3571 pregleda 1 komentar(a)
Foto: NATO
Foto: NATO

Učešće u međunarodnim vježbama je od ogromnog značaja za Crnu Goru, ocijenili su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane.

Oni su učestvovali na međunarodnoj terenskoj vježbi NATO “Sjeverna Makedonija 2021”, koja je održana u Ohridu i Strugi.

Pripadnici Vojske Crne Gore učestvovali su u okviru medicinskog dijela vježbe kao dio inicijative “Balkan Medical Task Force” (BMTF).

”Učešće u međunarodnim vježbama je od neprocjenjivog značaja, jer se na njima razmjenjuju iskustva, usagašlavaju procedure i dodatno povezuju institucije koje mogu zajednički odgovoriti na prirodne katastrofe i humanitarne izazove”, kazao je za “Vijesti” potpukovnik Novica Vuković.

Vuković je ocijenio da je njihov tim pokazao visok nivo stručnosti tokom realizacije zadataka.

Na vježbi su učestvovali pripadnici Generalštaba VCG i Vojno medicinskog centra, a za potrebe njene realizacije su koristili specijalno medicinsko terensko vozilo, marke “Iveco”.

Vježbu su organizovali Centar za upravljanje kriznim situacijama Sjeverne Makedonije i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC).

Scenario vježbe u Ohridu, koja je okupila predstavnike 27 savezničkih i partnerskih zemalja, bio je baziran na elementima potencijalne katastrofe izazvane zemljotresom.

Na vježbi je učestvovalo i 16 regionalnih i međunarodnih organizacija.

”Iskustvo stečeno u prethodnim vežbama EADRCC pomoglo je saveznicima i partnerima da spasavaju živote širom sveta, između ostalog tokom uragana Katrina u SAD i zemljotresa u Pakistanu 2005, poplava na Zapadnom Balkanu 2014, i šumskih požara i poplava u Evropi na ljeto 2021,” navodi se u saopštenju NATO.

Sjeverna Makedonija, koja je bila domaćin vježbe, ljetos je tražila pomoć u gašenju požara.

Pomoć u gašenju požara pružila joj je i Crna Gora.

Sama Crna Gora tražila je, na primjer, pomoć preko EADRCC na ljeto 2017. godine, kada se suočila sa katastrofalnim požarima.

Aco Vulević ispred Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a kazao je da ove vježbe pokazuju koliko je važna saradnja sa ostalim zemljama.

”Što više znanja i iskustava sa ove vježbe prenesemo u Crnu Goru, kroz službe zaštite i spasavanja, kroz Direktorat za zaštitu i spasavanje, obučimo ljude i primijenimo u našoj praksi,” kazao je on na snimku NATO o koristima vježbe.

Bonus video: