Dobili put kojim ne mogu da provedu ni psa

Novakovići iz bjelopoljskog sela Lijeska presudom dobili prolaz od samo 30 centimetara do pola metra puta u Lijesci, dok svi ostali prolaze slobodno

15150 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Veselin i Marko Novaković ogorčeni su što su presudom Osnovnog suda, koju je potvrdio Viši sud u BIjelom Polju, umjesto nesmetanog prilaza putem u Lijesci dobili pravo da ga koriste samo pješice - od 30 centimetara do pola metra, zbog čega su se žalili Ustavnom sudu Crne Gore. Tvrde da godinama trpe torturu porodice Saše Mrdaka, koji osporava put, dok Mrdak tvdi da su iskazi Novakovića neistiniti i da je nevjerovatno kako je dobio i to pola metra.

Viši sud u Bijelom Polju opravosnažio je presudu Osnovnog suda kojom Marko, Veselin i Dragan Novaković imaju pravo na put do kuće u širini pola metra, na putu širine oko 3, 25 metra u mjestu Lijeska kod Bijelog Polja.

Isto to pravo, kako ističu braća Novakovići, nije uskraćeno drugim građanima, koji nesmetarno koriste put. Oni tvrde da su im tokom višegodišnjeg traženja pravde po sudovima uskraćena čak tri puta, zbog čega trenutno do kuća mogu jedino pješice, oivičeni žicom, takozvanom čobanicom, koju komšije Mrdaci, koji osporavaju put, pomjeraju lijevo- desno, kako se njima prohtije.

Marko Novaković je kazao da se taj put, koji je njima zabranjen, i dan danas koristi i prema kapeli, crkvi Svetog Nikole, i prema groblju u Lijesci i da je svima dozvoljen prolazak izuzev njegovoj porodici.

Presudom Osnovnog suda od 5. novembra 2019. godine odlučeno je da se usvaja tužbeni zahtjev tužilaca, pa se utvrđuje da “ne postoji službenost puta u korist tuženih Novakovića i njihovih porodičnih domaćinstava iz Lijeske-Tomaševa, preko nepokretnosti tužioca Saše Mrdaka u dužili 288,88 metara i širine 3,25 metara, kao i katastarske parcele Jovana Mrdaka u dužini 146 metara za potrebe prolaza pješke, poljoprivrednim mašinama, za progon stoke”.

U žalbi Ustavnom sudu advokatice koja ih zastupa Zorice Novaković, navodi se da je “ta presuda nezakonita, donesena uz bitne povrede parničnog postupka, i protivurječna uz pogrešno utvrđene činjenice”.

”Obrazlažući svoju odluku za razliku od prethodnog postupka sud kreće od obavještenja Komunalne policije iz 2017. godine, koja obavještava CB Bijelo Polje da sporni put ne pripada proglašenim putnim pravcem, niti je upisan kao opšti put u državnoj svojini, već isti prolazi kroz privatni posjed Saše Mrdaka. Zatim sud utvrđuje da se iz priznanica SDK od 1976. godine zaključuje da je Vukoman Mrdak, otac tužioca Jovana, platio buldožer za probijanje puta Lijeska, ... pa se na kraju poziva na iskaze tužilaca i njihove trvrdnje, kao da je punomoćnik tužilaca, da je sporni put probijen samo za njihove potrebe 1976. godine, a da je tuženi Marko u iskazu rekao da je kupio automobil 1995. godine, kojim je dolazio do kuće tužioca Saše Mrdaka dok mu nije zabranio prolaz,” navodi advokatica u žalbi.

Sud zatim, dodaje ona, obrazlaže iskaze svih svjedoka koji se ne razlikuju od iskaza datih u prvom postupku, ali sada zaključuje da je sporni put probijen samo za potrebe tužilaca i njihovih porodica, iako je prvostepenu odluku sud temeljio na iskazima svjedoka Miloša Simovića, koji je tvrdi da put nije probijen samo za potrebe tužilaca.

”Bezbroj je kontradiktornosti u ovoj presudi iz kojih se da zaključiti da sud mijenja mišljenje od momenta do momenta. Većina svjedoka je iznijela netačne tvrdnje da tuženi (Novakovići) imaju drugi put, ali nijedan nije odgovorio na prigovor tuženih da im je taj drugi put zabranjen. Imaju još jedan koji je zaobilazni i mnogo duži. Svjedoci su istinito svjedočili govoreći da su tuženi nesmetano prolazili spornim putem dok se nijesu poremetili odnosi sa tužiocem Sašom Mrdakom, do tog momenta su mogli prolaziti kao i drugi mještani što prolaze. Ovdje se radi samo o inatu tužilaca koji imaju poremećene međuljudske odnose sa tuženim. Sud zatim pravi procesnu grešku pa dozvoljava tužiocima da preinače tužbe bez saglasnosti tuženih”, navodi se u žalbi.

Tuženi sporni put, pojašnjava advokatica Novaković, koriste od svog rođenja, a njihov pokojni otac i prije toga, a koristio ga je do svoje smrti.

”Inače, da tuženi imaju mogućnost da koriste drugi put nikada ne bi koristili ovaj, baš zbog loših komšijskih i međuljudskih odnosa sa tužiocima. Da ne postoji sporni put i da ga ne koriste tuženi, Mjesna zajednica ne bi prije godine izgradila most na rijeci, koji tuženima služi za prelazak preko rijeke do svojih kuća, i to most u širini črtiri metra, za koji je Opština izdvojila 2.000eura”, zaključuje advokatica Novaković.

Veselin Novaković je kazao da su im povrijeđena ljudska prava na život, jer im je uskraćeno pravo prilaska kućama, iako su taj put koristili od rođenja, a prije toga i njihov pokojni otac i majka.

”Osim toga, mi nismo tretirani jednako pred zakonom kako to naš Ustav predviđa”, kazao je Veselin Novaković.

Marko Novaković je ispričao da nemaju pravo prilaska kući i da su im kroz razne sudske sporove zabranjen prolazak na čak tri prilazna puta, zahvaljujući vezama sa sudovima.

”Nevjerovatno je da Saša Mrdak i njegova rodbina daju izjavu pred sudom u drugom postupku za prethodni put koji se nama osporava, da imamo pravo da idemo istim tim putem, koji nam sada osporava. Godinama trpimo presretanje moje porodice i petoro djece, psovke, omalovažavanja, prijetnje maloljetnoj djeci za koje posjedujem prijave Centru bezbjednosti. Čak se dešavalo da Saša Mrdak postrojava moju djecu govoreći im: ‘Ajmo jedno po jedno u kolonu’. Od oko stotinu prijava Centru bezbjednosti Saša Mrdak i njegova supruga Gordana su samo jednom kažnjeni i to novčano. Ne možemo ni psa na povodac povesti tim putem”, ogorčen je Novaković.

Mrdak: Ne govore istinu, prijetili djeci i porodici i imaju drugi put

Saša Mrdak iz Lijeske je ispričao da su nisu tačne tvrdnje Novakovića i da je nevjerovatno da je dobio i taj pješački prolaz jer se radi o putu koji je porodica Mrdak privatno izgradila 1976. godine.

Mrdak je kazao da tvrdnje Novakovića netačne i oko prilaza kući.

”Novakovići imaju prilaz preko svog zaseoka Vukanovići, koji je Opština radila prije više od 25 godina, i dan danas koriste taj put, a imaju i drugi prilaz preko svog imanja, koji su radili prije 10 godina i ti putevi su im do kilometar i po bliži nego ovaj. Osim toga imaju još tri “nogostopa”, osim ovog. Nevjerovatno je da im je sud uopšte dodijelio i pješački prelaz preko mog imanja, u širini 30 do 50 centimetara, koliko treba pješaku da prođe”, kazao je Mrdak, dodajući da je Novaković činio razna nepočinstva prema njemu, trovao mu pse, prijetio djeci i porodici, za šta je kažnjen. “Lično sam od kolega CB-a, gdje sam prije penzionisanja radio, saznao da su tri dana prikupljali lažne prijave Marka Novakovića protiv mene, i da ja moram biti kažnjen. Tada su mi kolege kazali da se ne iznenadim, čak da mu dodijele put iznad moje kuće iako se radi o privatnom putu. Nikad mu nisam psovao djecu niti njega, ni ja ni moja supruga”, kazao je Mrdak.

Bonus video: