U ponedjeljak protest radnika Željezare Tosčelik

“Niko nam se iz Vlade ne javlja, ne znamo šta se dešava, a ni ovo plaćeno odsustvo ne može trajati dovijeka. Ako misle da ćemo mirno dozvoliti da nas pošalju na Biro prevarili su se”, poručio je predsjednik Sindikata

9465 pregleda 4 komentar(a)
Zgrada Željezare, Foto: Svetlana Mandić
Zgrada Željezare, Foto: Svetlana Mandić

Radnici nikšićke Željezare Tosčelik, koja se nalazi u vlasništvu turske kompanije Tosjali Holding, okupiće se sjutra u minut do podne ispred fabrika u znak protesta što već pola godine ne znaju kakva sudbina čeka nekadašnjeg giganta, ali i njih.

U Željezari je proizvodnja obustavljena krajem marta po odluci poslovodstva zbog nerentabilne proizvodnje i nepovoljnih uslova na tržištu.

Radnici se nalaze na plaćenom odsustvu od 90 odsto, što je dogovor ministra ekonomije Jakova Milatovića i turskog vlasnika koji je prihvatio da prvobitnu odluku o umanjenju primanja zaposlenima od 30 odsto preinači.

Na posljednjem sastanku predstavnika Ministarstva ekonomskog razvoja, izvršnog direktora Željezare Tosčelik, Erkuta Alkaya, i Sindikata fabrike predloženo je da se proizvodnja organizuje do 5. oktobra, ali je turski vlasnik najavio da namjerava da mašine pokrene mjesec ranije.

Kako se 5.oktobar bliži, a radnici ne znaju da li će početi proizvodnja, ili će plaćeno odsustvo biti produženo, da li je Biro rada sudbina koja ih čeka, odlučili su da se sjutra okupe i da nadležnima, prije svega Vladi, poruče da neće dozvoliti da se niko igra sa njima i sudbinama njihovih porodica.

“Niko nam se iz Vlade ne javlja, ne znamo šta se dešava, a ni ovo plaćeno odsustvo ne može trajati dovijeka. Ako misle da ćemo mirno dozvoliti da nas pošalju na Biro prevarili su se”, poručio je predsjednik Sindikata Tosčelik Željko Rabrenović.

Krajem avgusta je “Vijestima” rečeno iz Ministarstva ekonomskog razvoja da bi Željezara mogla bi da dobije novog vlasnika.

“Na poslednjem sastanku predstavnici menadžmenta Tosyali Holdinga obavijestili su Vladu Crne Gore da postoji interesovanje od strane dva investitora iz Poljske i Slovačke, te da komunikaciju sa njima obavljaju pravni zastupnici matične kompanije iz Beograda”, kazali su iz tada resornog ministarstva.

Kako je “Vijestima” kazao Rabrenović njih niko nije obavijestio o eventualnoj mogućnosti da Željezara dobije novog vlasnika, tako da sve manje vjeruju da takva opcija postoji.

“Niko nam ništa nije rekao, kako nam se čini pregovora nema. Tražimo da nas Vlada obavijesti kakva je situacija, šta se fabrici i nama sprema. Sjutra ćemo imati podršku radnika Boksita, Metalca, biće tu i Aleksa Marojević iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore, kao Maksim Vučinić, predsjednik Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije”, kazao je Rabrenović.

Pozvali su i predsjednika Opštine, Marka Kovačevića, ali od njega nijesu dobili nikakav odgovor. Ipak se nadaju da će i on sjutra biti ispred fabrike i pružiti im podršku.

Predsjednik Sindikata kazao je da neizvjesnost radnika predugo traje i poručio da radnici neće dozvoliti da se stavi katanac na Željezaru.

Željezara je prodata iz stečaja 2012. godine a za njenu imovinu Tosčelik je platio 15,1 milion eura. Tada je novi vlasnik saopštio da ima ambiciozne planove za Željezaru – godišnju proizvodnja od oko 400 hiljada tona čelika, obrt vrijedan pola milijarde eura, investicije u iznosu od 35 miliona eura, i povećanje broja radnika na 550. Sve je ostalo na obećanjima.

Bonus video: