DF danas ne spašava studente?

Više poslanika DF-a potvrdilo je nezvanično "Vijestima" da zbog današnjeg vanrednog zasijedanja neće prekidati bojkot

30500 pregleda 117 reakcija 26 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.09.2021. 11:29h

Demokratski front (DF) vjerovatno danas neće prisustvovati vanrednoj sjednici Skupštine na kojoj bi trebalo da se razmatra predlog Prave Crne Gore da se izmijeni Zakon o visokom obrazovanju i na taj način za još dvije godine produži rok za upis na specijalističke studije i za završetak magistarskih studija bez dodatnog plaćanja školarine.

Više poslanika DF-a potvrdilo je nezvanično "Vijestima" da zbog današnjeg vanrednog zasijedanja neće prekidati bojkot plenarnih sjednica koji je počeo u junu nakon što je smijenjen ministar pravde Vladimir Leposavić i usvojena Rezolucija o Srebrenici.

Prava Crna Gora je još u julu uputila predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću zahtjev za vanredno zasijedanje Skupštine Crne Gore, kako bi što prije izglasali predlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju.

"Ovim predlogom izmjena zakona zahtijevamo produženje roka za završetak studija do kraja studijske 2022/2023. godine za osnovne, specijalističke, magistarske i doktorske studije. Takođe zahtijevamo produženje roka do početka studijske 2023/2024. godine za upis na specijalističke studije. Zahtijevamo produženje roka do kraja studijske 2023/2024. godine za završetak magistarskih studija, bez dodatnog plaćanja školarine", objasnili su.

Sa Univerziteta Crne Gore nezvanično su kazali "Vijestima" da bi se našao način da se fakulteti prilagode ukoliko bi se izmjene Zakona izglasale. Napomenuli su i da je ovaj "opšti haos u visokom obrazovanju naslijeđen", ali smatraju i da je interes studenata treba da bude na prvom mjestu.

Prema informacijama "Vijesti", poslanici koalicije "Mir je naša nacija", koalicija "Crno na bijelo", ali i dio koalicije "Za budućnost Crne Gore" (SNP; Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora) i dva poslanika DF-a potpisali su zahtjev za vanredno zasijedanje sa ovim Predlogom zakona na dnevnom redom.

Iz DF-a nezvanično još tvrde da bi predlog Prave mogao da dobije potrebnu većinu, a da bi za to mogli glasati poslanici Demokratske partije socijalista (DPS).

Održana je i sjednica Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport na kojoj bi se razmatrali predlozi predsjednika Prave Crne Gore i poslanika u Skupštini Crne Gore Marka Milačića za izmjene zakona.

Odborom predsjedava bivši ministar prosvjete Damir Šehović za čijeg je mandata i usvojen Zakon, a fakulteti akreditovani za studije 3+2 (bečelor + master).

Bonus video: