CGO: MPNKS da razriješi Stupić ukoliko ne ukloni sliku Svetog Save iz kotorske gimnazije

"CGO vjeruje da je važno da Ministarstvo i preventivno djeluje kako bi se obustavila slična praksa, a posebno imajući u vidu tekuću radikalizaciju i ekstremizaciju u crnogorskom društvu", saopšteno je iz ove nevladine organizacije

7041 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je danas inicijativu Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da to Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, naloži uklanjanje religijskih obilježja u svim vaspitno-obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori.

Iz CGO-a smatraju da je obaveza svih institucija da doprinesu poštovanju Ustava i zakona, i očuvanju građanskog karaktera države.

Pojasnili su da su inicijativu uputili nakon slučaja Gimnazije u Kotoru, koji se odnosi na isticanje ikone Svetog Save, u učionici škole, na mjestu pored grba Crne Gore.

Odmah po prijavi roditelja, iz CGO-a su se obratili Upravi za inspekcijske poslove koja je utvrdila da je isticanje ovog obilježja bez obzira na to što stoji od ranije, suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju.

"Inspekcija je, shodno zakonu, naložila uklanjanje ovog obilježja u roku od tri dana, a kako to još nije učinjeno, te imajući u vidu jučerašnju izjavu v.d. direktorke te škole, Slavice Stupić, CGO poziva Ministarstvo da aktivno uzme učešća u primjeni zakona", navodi se u njihovom saopštenju.

CGO je takođe pozvao Ministarstvo da isprati postupanje v.d. direktorke Stupić, i pokaže spremnost da je razriješi ukoliko ne postupi po rješenju inspekcije, na šta je zakon obavezuje, uz napomenu da nepostupanje po tom nalogu predstavlja jedan od osnova razrješenja direktora.

"CGO vjeruje da je važno da Ministarstvo i preventivno djeluje kako bi se obustavila slična praksa, a posebno imajući u vidu tekuću radikalizaciju i ekstremizaciju u crnogorskom društvu", saopšteno je iz ove nevladine organizacije.

Bonus video: