Injac: Saradnjom u odbrambenoj oblasti do jačanja regionalnih odnosa

U tom cilju je, kako se navodi u saopštenju, pozdravljena odluka o otvaranju Kancelarije izaslanika odbrane Srbije u Podgorici, a iznešena je i namjera za imenovanjem izaslanika odbrane Crne Gore u Srbiji, na nerezidentnoj osnovi

7263 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Obnova saradnje Crne Gore sa Centrom atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) u Kruševcu je važna, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac na sastanku sa izaslanikom odbrane Srbije, pukovnikom Predragom Stefanovićem.

Injac je poručila da se nada će u predstojećem periodu i u ostalim oblastima odbrambene saradnje, doći do revitalizacije, što bi išlo u prilog jačanju ukupnih regionalnih odnosa.

Stefanović je danas boravio u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane.

“Injac je poželjela uspješno obavljanje dužnosti pukovniku Stefanoviću, izrazivši uvjerenje da će se odbrambena bilateralna saradnja unaprijediti u narednom periodu”, kaže se u saopštenju.

U tom cilju je, kako se navodi u saopštenju, pozdravljena odluka o otvaranju Kancelarije izaslanika odbrane Srbije u Podgorici, a iznešena je i namjera za imenovanjem izaslanika odbrane Crne Gore u Srbiji, na nerezidentnoj osnovi.

Injac je, kako su rekli iz Ministarstva, istakla važnost obnove saradnje sa Centrom ABHO u Kruševcu, izrazivši uvjerenje da će u predstojećem periodu i u ostalim oblastima odbrambene saradnje od obostranog interesa doći do revitalizacije, što bi išlo u prilog jačanju ukupnih regionalnih odnosa.

Injac je, kako je saopšteno, istakla značaj saradnje u okviru regionalnih inicijativa, kroz koje se realizuju projekti koji doprinose jačanju interoperabilnosti i međusobnog povjerenja.

Stefanović je, kako se navodi, kazao da je zadovoljan ukazivanjem prilike za obavljanje odgovorne dužnosti izaslanika odbrane u Crnoj Gori.

On se saglasio sa stavom o potrebi razvoja međusobne odbrambene saradnje, naglasivši posebno značaj unaprijeđivanja regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

“Stefanović je iskazao punu spremnost Srbije za dalju saradnju u svim oblastima od obostranog značaja, te zadovoljstvo obnovom saradnje u okviru Centra ABHO”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva je saopšteno da se Stefanović susreo i sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane, general-majorom Rajkom Pešićem i zamjenikom načelnika generalštaba Vojske, pukovnikom Željkom Radulovićem.

Pešić je, kako se navodi, ponovio spremnost za unapređenje bilateralne odbrambene saradnje u predstojećem periodu, u čemu je uloga izaslanika odbrane od velikog značaja.

Predrag Stefanović i Olivera Injac
foto: Ministarstvo odbrane

“Takođe je istakao važnost definisanja konkretnih planova bilateralne saradnje u sveukupnom procesu, te je zaključeno da je poželjno otpočeti proces usaglašavanja aktivnosti za 2022. godinu”, kaže se u saopštenju.

Pešić je sa Stefanovićem, kako su kazali iz Ministarstva, razmijenio mišljenja o regionalnoj odbrambenoj saradnji i upoznao ga sa prioritetnim aktivnostima ministarstva odbrane.

“Radulović je poželio dobrodošlicu Stefanoviću, a sagovornici su razmijenili mišljenja o modelima buduće saradnje kada je u pitanju ABHO centar i bilateralni memorandum za saradnju u okviru istog, kao i o mogućnostima za obuku vojnih vozača i rukovaoca inžinjerijskim mašinama”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: