Igralište ipak niče na kolašinskom trgu

Uprkos negodovanju Kolašinaca, najavama krivičnih prijava i tvrdnjama da je prekršen zakon, juče počelo postavljanje plastičnog mobilijara

8768 pregleda 11 komentar(a)
Juče na Trgu Vukmana Kruščića, Foto: Dragana Šćepanović
Juče na Trgu Vukmana Kruščića, Foto: Dragana Šćepanović

Uprkos negodovanju pojedinih Kolašinca, najavama krivičnih prijava i tvrdnjama da je prekršen zakon, na Trgu Vukmana Kruščića juče je počelo postavljanje plastičnog mobilijara za dječje igralište.

Formalno, igralište je montažno-demontažni objekat, ali je kao podloga prethodno, nakon uklanjanja granitnih kocki s trga, izlivena betonska ploča, površine 100 kvadrata. Zbog toga, kako tvrdi publicista i bivši direktor Centra za kulturu Branislav Jeknić, objekat ne može biti svrstan u privremene.

Njegove i zamjerke još nekoliko Kolašinca odnose se i na, kako tvrde, činjenicu da “gomila plastike narušava ambijentalne vrijednosti i urbanističku cjelinu trga na kojem je i spomen obilježje Veljku Vlahoviću”.

Program privremnih objekata donesen je prije dvije godine. Prema tom dokumentu gornji trg je predviđen za dječje igralište. Kolašinci nijesu iskoristili priliku da tokom javne rasprave daju primjedbe na taj predlog. Reakcije su uslijedile tek kada je počelo pripremanje podloge i saznanja da će mobilijar biti od plastike.

”U urbanističko-tehničkim uslovima se navodi pod tačkom 10 da ‘u oblikovanju privremenih objekata treba poštovati vrijednosti prostora tako da objekti gabaritom, visinom... čine skladnu cjelinu sa izgrađenim prostorom. Privremene objekte koji spadaju u urbani mobilijar treba definisati na osnovu proučenih elemenata tradicionalne gradnje i primijenjenih materijala’. Dječje igralište kao takvo je poželjno u Kolašinu, ali da li odgovora navedenoj lokaciji i UTU, ostaje na nekom stručnijem da da mišljenje”, kaže Jekenić.

Trg Vukmana Kruščića, dječje igralište
foto: Dragana Šćepanović

Neke od primjedbi Kolašinaca odnosile su se i na, navodno, neophodnu saglasnost glavnog gradskog arhitekte, koja je izostala za objekat igrališta.

Iz te službe “Vijestima” su kazali da “shodno odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, glavni gradski arhitekta daje saglasnost na idejna rješenja privremenih objekata za koje se izrađuje glavni projekat”.

”Pravilnikom o bližim uslovima za postavljanje, odnosno građenje privremenih objekata, uređaja i opreme, definisana je potrebna tehnička dokumentacija u zavisnosti od vrste objekata i načina njihovog postavljanja. U tom smislu, tehničku dokumentaciju za postavljanje montažno-demontažnog privremenog objekta koji se postavlja kao gotov proizvod, odnosno koji je fabričke proizvodnje, čini tipski projekat dobijen od proizvođača. Za objekte koji nisu fabričke proizvodnje, odnosno koji se montiraju na licu mjesta od elemenata konstrukcije, ispune i pokrivača, a koji su površine manje od 30 kvadrata, potrebno je izaditi idejno rješenje, odnosno revidovani glavni projekat za objekte površine veće od 30 kvadrata”, saopštili su iz Službe glavnog gradskog arhitekte.

Dodali su i da toj službi nije podnijet zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje privremenog objekta tipa dječje igralište na teritoriji opštine Kolašin.

Iz Opštine su ranije “Vijestima” kazali da su obezbijedili svu neophodnu dokumentaciju za objekat igrališta. Kako su juče nezvanično rekli iz nadležnog sekreterijata, igralište bi, vjerovatno, već naredne godine trebalo da se premjesti na neku drugu lokaciju. Nakon toga, navodno, betonska ploča na trgu bi bila uklonjena, a granitne kocke vraćene.

Bonus video: