Stijović: Cilj dodatno povećati vidljivost Crne Gore kao ekološke države

Ministar Stijović istakao je interes Crne Gore za daljim širenjem i produbljivanjem saradnje sa UNECE u realizaciji više ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030

1813 pregleda 2 komentar(a)
Stijović i Algajerova, Foto: MPŠV
Stijović i Algajerova, Foto: MPŠV

Crna Gora ostaje snažan zagovornik i podržavalac multilaterizma u definisanju odgovora na globalne izazove i krize, posebno sa fokusom na region zapadnog Balkana, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović.

Stijović je u Ženevi, tokom bilateralnog sastanka sa izvršnom sekretarkom UNECE/UN sistema Olgom Algajerovom, predstavio osnovne pokazatelje Crne Gore sa aspekta poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i ruralnog razvoja

"Naša dugogodišnja uspješna saradnja samo je podsticaj jačanju saradnje UNECE i Crne Gore i cilj je da dodatno povećamo vidljivost Crne Gore kao ekološke države i podignemo saradnju u oblastima, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i zaštite životne sredine. Želim da jasno istaknem interes Crne Gore za daljim širenjem i produbljivanjem saradnje sa UNECE u realizaciji više ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030, a posebno u oblastima očuvanja, zaštite i održivog korišćenja voda, uključujući i prekogranične vode i međunarodna jezera, očuvanje životne sredine i borba protiv klimatskih promjena, očuvanje šumskih resursa i cirkularna ekonomija", istakao je Stijović, a kako je saopšteno iz MPŠV.

Algajerova je prenijela pozdrav generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutarreša ministru Stijoviću i izrazila zadovoljstvo saradnjom koju UNECE ima sa Crnom Gorom.

Naglasila je, kako navode iz MPŠV, da je pitanje upravljanja vodama izuzetno važno za region Balkana i da se pokazalo kao uspješno rješenje. "Korišćenje mehanizma Implementacionog komiteta u okviru Konvencije o vodama je model kojim se nastoji rešiti pitanje voda u graničnim pojasevima na kooperativan način između država", naglasila je ona.

U pitanju je mehanizam predstavlja zaštitu od prekograničnog uticaja infrastrukturnih radova i hidroakomulacija koji utiču na vodni režim ili pojave poplava u drugoj državi.

Algajerova je, dodaju iz ministarstva, izrazila i interes UNECE za unaprjeđenje saradnje u oblasti poljoprivrede i šumarstva i pozdravila multisektorski pristup koji je Crna Gora primijenila u konceptu cirkularne ekonomije, integrišući pitanja ekonomije, digitalne trasformacije i održivog korišćenja prirodnih resursa.

Dogovoreno je uključivanje u aktivnosti, programe i projekte UNECE-a kroz uključivanje i saradnju crnogorskih predstavnika na regionalnim projektnim aktivnostima, statističkim analizama konkurentnosti i inovativnih rješenja.

Bonus video: