NVO GRUS uputila otvoreno pismo ministarki Borovinić Bojović: Postupite po presudama i zakonito raspodijelite novac

Zato od Borovinić Bojović traže da, saglasno zakonom propisanim dužnostima, radi zaštite javnog interesa, obezbijedi uslove za zakonito postupanje nadležnih organa u Ministarstvu, kako bi se konačno i bez daljeg odlaganja postupilo po obavezujućim presudama Upravnog suda

4607 pregleda 2 komentar(a)
NVO GRUS tvrdi da su raspodjele bile nezakonite (Ilustracija), Foto: SHUTTERSTOC
NVO GRUS tvrdi da su raspodjele bile nezakonite (Ilustracija), Foto: SHUTTERSTOC

Obrazovanjem Komisije za raspodjelu sredstava u 2021. za oblast Održavanje niske prevalencije HIV u Crnoj Gori konačno su se stekli uslovi da Ministarstvo zdravlja postupi po pet obavezujućih presuda Upravnog suda, kojima su poništene sve prethodne raspodjele u ovoj oblasti oblasti.

To je u otvorenom pismu ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović poručila NVO Grupa za razvoj i unapređenje sporta (GRUS).

”Od do sada podijeljenih 892.584,15 eura, najmanje 471.725,71 euro je podijeljen privilegovanim organizacijama, što je preko limita propisanog Zakonom o nevladinim organizacijama. Na postupanje po presudama Upravnog suda Ministarstvo zdravlja naročito obavezuje činjenica da ni za jednu od osam sprovedenih raspodjela (tri za oblast Prevencije zloupotrebe droga i pet za oblast Prevencije HIV) do danas ne postoji zakonita, odnosno konačna odluka, iako je u svih osam raspodjela podijeljeno ukupno 1.055.000 eura”, tvrde iz NVO GRUS.

Zato od Borovinić Bojović traže da, saglasno zakonom propisanim dužnostima, radi zaštite javnog interesa, obezbijedi uslove za zakonito postupanje nadležnih organa u Ministarstvu, kako bi se konačno i bez daljeg odlaganja postupilo po obavezujućim presudama Upravnog suda.

Iz NVO GRUS podsjećaju da je Upravni sud više puta poništavao raspodjele od 2018, jer je odluke donosio ministar Kenan Hrapović, iako to nije bilo u njegovoj nadležnosti.

Takođe, iz NVO GRUS tvrde da su i određene privilegovane organizacije tokom svake raspodjele dobijale više novca nego što je propisano Zakonom o NVO.

U toj NVO sumnjaju da ministarka Borovinić Bojović svojim nečinjenjem “štiti lik i nedjelo prethodnika Hrapovića i organizacije”.

”...Koje je privilegovao u odnosu na druge učesnice u raspodjelama, a svi su izgledi da su one i vaši favoriti. Nakon presude Upravnog suda iz jula, kojom se Ministarstvo zdravlja obavezuje da u propisanom roku postupi po presudi U.br.6149/19, uslijedilo je, po običaju, vaše nečinjenje na štetu zakona i javnog interesa, a u korist i radi zaštite vašeg prethodnika Hrapovića”, tvrde iz NVO GRUS u dopisu koji potpisuje predsjednik Mirko Mijajlović.

”Za ovu priliku, od ukupno osam nezakonito sprovedenih raspodjela, ograničili smo se na samo četiri, sprovedene u oblasti Održavanje niske prevalencije HIV, a u kojima je podijeljeno ukupno 822.441,63, od kojeg je 458.953,46 podijeljeno privilegovanima, preko zakonom dozvoljenog limita. Ovo iz razloga što smo za tri, od navedenih četiri, ishodovali presude Upravnog suda, zbog vašeg nečinjenja, odnosno ćutanja administracije. Naglašavamo, za četvrtu raspodjelu, u ovoj oblasti, sprovedenu u toku 2020, imali ste Izvještaj tzv. nezavisne komisije, koju ste lično obrazovali na teret sredstava svih građana, koji sadrži više nego dovoljno dokaza koji jasno i na nesumnjiv način potvrđuju da je raspodjela u 2020. godini sprovedena suprotno imperativnim normama Zakona o NVO”, navodi se u otvorenom pismu.

Dodaju da Borovinić Bojović nije uvažila dokaze iz Izvještaja nezavisne komisije, ali i da ih “sada već očiglednom namjerom, prikrivate od očiju javnosti”.

”Na ovaj način obezbijedili ste i pružate više nego jasne indicije, koje ukazuju na vašu spremnost, ne samo da zaštitite nedjela svoga prethodnika Hrapovića, već i da produžite u raspodjelama sredstava za finansiranje projekata i programa NVO, tamo gdje je on stao...Na kraju, očekujemo, istina sa malom vjerovatnoćom, da ćete konačno prekinuti ustanovljenu praksu nečinjenja i omogućiti da se, napokon, pristupi primjeni zakona i donošenju novih zakonitih odluka o raspodjelama sredstava za 2018, 2019, 2020. godinu, po presudama Upravnog suda”, zaključuju iz NVO GRUS.

Bonus video: