"Siguran glas" DPS-a na čelu Mornarice

Iz Ministarstva odbrane objašnjavaju da ga je preporučilo to jer je "jedan od najiskusnijih oficira mornarice koji ima završeno usavršavanje komandno štabnog nivoa u SAD, da je tokom karijere komandovao i velikim patrolnim brodovima..."

62584 pregleda 106 reakcija 47 komentar(a)
Zakonom propisani uslovi za imenovanje: Milan Jevtović, Foto: Screenshot
Zakonom propisani uslovi za imenovanje: Milan Jevtović, Foto: Screenshot

Ministarka odbrane Olivera Injac postavila je za vršioca dužnosti komandanta Mornarice VCG kapetana fregate Milana Jevtovića iz Tivta. Istovremeno, za v.d. zamjenika komandanta postavljen je kapetan korvete Slobodan Tomašević.

To je “Vijestima” potvrđeno iz Ministarstva odbrane (MO) uz napomenu da je za ova imenovanja ispoštovana sva zakonska procedura. Prema Zakonu o VCG, kategorija vršioca dužnosti može potrajati do 18 mjeseci, “tačnije do popune upražnjenog formacijskog mjesta”.

Postavljenja su uslijedila nakon što je ranije Savjet za odbranu i bezbjesnost, na predlog ministarke, smijenio komandanta Mornarice Gorana Đurkovića. On važi za oficira bliskog DPS-u i posebno bivšem ministru odbrane Predragu Boškoviću (DPS), za čijeg je mandata i postavljen na čelo Mornarice i na toj funkciji proveo je tek nešto malo više od godinu dana.

Njegov mandat na mjestu komandanta Mornarice jedan je od najkraćih u istoriji tog vida vojske na ovim prostorima, ali je i pored toga Đurkovićevo doba ostalo obilježeno nizom skandala i incidenata: od protivpropisne lakrdije sa marširanjem i strojevim korakom zastavnog voda na palubi školskog jedrenjaka “Jadran” na ceremoniji kojom je Đurković preuzeo dužnost 19. avgusta 2020, preko optužbi podređenih da je na njih navodno vršio pritiske pred prošlogodišnje parlamentarne izbore, nezakonitog prikupljanja njihovih zaštićenih ličnih podataka, nesposobnosti da obezbijedi tehničku ispravnost jedinog raspoloživog pravog ratnog broda u Crnoj Gori, do vojno-diplomatskog skandala koji je Đurković izazvao kada nije htio da ispoštuje uobičajenu proceduru i odigra ulogu domaćina desantnom brodu-minopoloagaču DBM-82 “Krka” Hrvatske ratne mornarice, kada je taj strani ratni brod u sklopu jedne civilne manifestacije u junu mjesecu doplovio u Kotor.

Đurković je uz to, protivno obećanju koje je proljetos na stastanku sa gradonačelnikom Tivta Željkom Komnenovićem dala ministarka Injac da će se jedrenjak “Jadran” vratiti na stalni vez u Tivtu, najatraktivniji i najljepši brod Mornarice VCG ipak skoro cijele godine držao u Baru gdje taj brod nije na vidiku turista koji ga doživljavaju kao jednu od najvećih aktrakcija i spomenik pomorske baštine. Takođe nije bio ni dostupan učenicima i studentima pomorskih škola i fakulteta kojima bi morao biti na raspolaganju zbog svoje osnovne misije školskog broda.

Iako Savjetu za odbranu i bezbjednost koji po Zakonu o VCG postavlja i razrješava oficire vojske sa dužnosti, nije formalno predložila novog stalnog komandatna Mornarice, ministarka odbrane je za vršioca dužnosti imenovala kapetana fregate Milana Jevtovića koji je do sada službovao u Komandi Mornarice.

Za razliku od Đurkovića koji nije imao ni dana komandne dužnosti na pravom ratnom brodu osim nekadašnje državne jahte “Jadranka”, Jevtović to ima jer je nekada bio komadnant jednog od velikih patrolnih brodova klase “Kotor”. Međutim, on iz tog vremena za sobom ima i incidentnu epizodu kada je brod pod njegovom komandom, zbog nevještog manevrisanja, udario u obalu prilikom pristajanja u Baru i pretrpio manja oštećenja.

Jevtović je nedavno ispred Komande Mornarice bio i oficir za vezu na francuskom brodu-bazi protivminskih ronilaca M-622 “Pluton” prilikom misije potrage tog broda za francuskom podmornicom “Fresnel”, koja je u Prvom svjetskom ratu potopljena pred ulazom u Boku. “Pluton” i remorker PR-41 “Orada” Mornarice VCG, koji je pratio francuski brod, tada su prema nezvaničnim, ali do sada nedemantovanim informacijama, nakratko zbog greške u navigaciji prešli graničnu liniju na moru i nakratko zabasali u terotorijalne vode Republke Hrvatske odakle su odmah izašli na radio-poziv upozorenja hrvatske Obalne straže.

Iz MO je “Vijestima” odgovoreno da tokom boravka “Plutona” u Crnoj Gori “nije registrovan nijedan propust, niti incident o kojem bi linijom operativnog dežurstva i lancem komandovanja bili upoznati načelnik Generalštaba i ministarka”.

Za Jevtovića navode da ga je za v.d. komandanta Mornarice preporučilo to što je “trenutno jedan od najiskusnijih oficira mornarice koji iza sebe ima završeno usavršavanje komandno štabnog nivoa u SAD, da je tokom karijere komandovao i velikim patrolnim brodovima (klasa “Kotor”) te da je prošao značajne štabne dužnosti u mornarici (načelnik Odsjeka operativnih poslova i obuke)”. Da je “jedan od najiskusnijih mornaričkih oficira” iz MO tvrde i za Tomaševića.

”Tokom karijere bio je dugogodišnji komandant Pomorskog odreda, jedne od najelitnijih jedinica VCG. Nakon toga, obavljao je štabne dužnosti u operativnom odsjeku, kao i vršilac dužnosti načelnika Komandno operativnog centra”, nabrajaju iz MO reference Tomaševića kojeg je, kao i Jevtovića, ministarki odbrane za postavljenje na v.d. dužnosti na čelu Mornarice predložio načelnik Generalštaba VCG, brigadni general Milutin Đurović.

Inače, ime Milana Jevtovića nalazi se na spisku sigurnih glasača i aktivista DPS-a u dokumentu OO DPS Tivat pod nazivom “Četvrta procjena - konačno” iz avgusta 2020, a izvode iz kojeg je nedavno objavila aktuelna tivatska lokalna vlast koalicije građanskih listi NP, BF i GB. Taj dokument do detalja prati kako je ko glasao u Tivtu na izborima 2012. i 2016. kojoj partiji pripada, ime kontakta DPS aktiviste koji je za njega zadužen, pa sadrži i podatak da li je taj birač išao 2019. na litije MCP.

Uz ime Jevtovića zaduženje za još nekoliko birača, upisani su plusevi u svim rubrikama koje pokazuju njihovo glasanje za DPS na prethodnim, ali i procjenu da će Jevtović i njegova supruga ponovno tako glasati i na lokalnim, odnosno parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine.

Na pitanje da li su upoznati sa ovom činjenicom i da li je Injac eventualno davala nalog Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu MO da provjeri sumnje da li su Jevtović ili članovi njegove porodice učestvovali u povredi slobode opredjeljenja kod vojnih lica, prilikom njihovog glasanja na prošlogodionjim izborima, iz MO su “Vijestima” kazali da je članom 18 Zakona o Vojsci Crne Gore definisano da je profesionalno vojno lice u službi u Vojsci dužno da se uzdržava od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja i da lice na službi u VCG ne može biti član partije.

”U slučaju kršenja Zakona protiv lica se na osnovu predloga pretpostavljenog pokreće disciplinski postupak. U vezi vaše konstatacije o političkom angažovanju Jeftovića, napominjemo da u MO i VCG ne postoji nikakava prijava, a samim nije bilo osnove za pokretanjem postupka protiv zbog eventualnog kršenja Zakona o VCG. Građani Crne Gore ostvaruju svoja Ustavom zagarantovana prava, te samim tim političke simpatije i opredjeljenja članova porodica profesionalnih pripadnika VCG i službenika MO nijesu u nadležnosti menadžmenta ovog Ministarstva”,navodi se u odgovorima MO.

Samardžića spremaju za penziju

Iz MO su naveli da niko mimo načelnika Generalštaba i ministarke odbrane nije uticao na odluke o postavljenju u vrhu Mornarice. Sagovornici “Vijesti” koji su željeli anonimnost tvrde da se ipak pitao i nekadašnji komandant MVCG Vesko Tomanović i nekadašnji načelnik GŠ Dragan Samardžić. Oni su i dalje aktivni u MO i važe za ljude koji su promovisali politiku DPS-u u VCG.

Samardžić koji je bio bliski saradnik bivših ministara odbrane u mnogim kontroverznim projektima prodaje naoružanja i vrijednih vojnih nekretnina na primorju i ranije je ispunio uslove za odlazak u starosnu penziju.

Dragan Samardžić
Dragan Samardžićfoto: Boris Pejović

“Nakon detaljnog sagledavanja ispunjenja zakonskih uslova za prestanak profesionalne službe po osnovu penzionisanja, a nakon usklađivanja sa Zakonom o penzijsko invalidskom osiguranju, utvrđeno je da su dva profesionalna vojna lica ispunila uslove za prestanak profesionalne službe po osnovu penzionisanja. Jedan od njih je i admiral Dragan Samardžić. Ministarka odbrane je u toku ovog mjeseca dala nalog ovlašćenim licima iz Direktorata za upravljanje ljudskim resursima za pokretanje procedure primopredaje dužnosti i prestanka profesionalne službe za ova dva lica. S obzirom na specifičnost dužnosti na kojoj se admiral Samardžić nalazi, kao i zahtjeve NATO partnera po tom pitanju, u toku je procedura selekcije kadra koji će preuzeti njegovu dužnost”, istakli su iz MO.

On je vojni predstavnik države pri NATO i EU u Briselu.

MO: Pažljivo vodimo kadrovsku politiku

U odgovoru MO se podsjeća da su Zakonom o VCG određeni kriterijumi koji moraju biti ispunjeni, dok se prije postavljenja vrše i neophodne bezbjednosne provjere shodno Zakonu o vojno-obavještajnim i bezbjednosnim poslovima. “Cilj nam je da profesionalna vojna lica u službi u VCG, a posebno oni koji obavljaju visoke komandne dužnosti, budu pojedinci koji svoje zadatke obavljaju profesionalno i savjesno”, navode iz MO. Dodaju da su “maksimalno posvećeni obavezama, bezbjednosti Crne Gore i njenih građana, zbog čega pažljivo vode kadrovsku politiku, uz strogo poštovanje zakonskih procedura i propisa”.

Bonus video: