Ništa od master studija ove godine

Naš program je trebalo da bude akreditovan još 2017. godine, ali tadašnja uprava Medicinskog fakulteta to nije uradila, poručili su studenti u dopisu

7823 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Studenti Visoke medicinske škole u Beranama neće moći da upišu master studije na toj ustanovi ove godine, jer nadležni nisu završili do kraja proces akreditacije.

Grupa studenata “Vijestima” je juče kazala da neće odustati od onog što ih sleduje po zakonu, a to je unapređenje i dalji nastavak studija.

"Tražićemo lično od ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić da nas primi i od premijera profesora Zdravka Krivokapića, jer smo izigrani i ove godine", poručili su studenti.

Prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore (UCG) Veselin Mićanović prije dva dana obavijestio je studente da je Agencija (za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja) završila akreditaciju i da je Ministarstvu prosvjete, nauke i kulture upućen zahtjev za dobijanje licence, ali da taj proces zahtijeva određeno vrijeme, formiranje komisije, posjetu institucijama u Beranama i Herceg Novom, gdje se nalazi program Primijenjene fizioterapije, te da nakon toga slijedi sjednica Vlade i objavljivanje u Službenom listu.

”Sve to zahtijeva određeno vrijeme, na koje mi ne možemo da utičemo i ovo se odradilo ubrzanim tempom. Nismo odustali od ovog procesa i nadam se da ćemo ga privesti kraju”, piše u odgovoru Mićanovića.

Studenti Visoke medicinske škole još prošlog mjeseca obratili su se “Vijestima”, tvrdeći da očekuju odgovor prorektora za nastavu i da, iako je sredina septembra, nema ništa od obećanih master studija.

Sa UCG je ranije najavljeno da će studenti već u studijskoj 2021/22. godini biti u prilici da nastave školovanje, uz polaganje prijemnog ispita koji će ih kvalifikovati za upis na master studije.

”UCG je najavio da će učiniti sve kako bi se uvažio zahtjev studenata Visoke medicinske škole u Beranama i Primijenjene fizioterapije u Herceg Novom. Krenuli smo u proces akreditacije primijenjenih master studija na pomenutim programima, urađen je elaborat i prema našim saznanjima u završnoj je fazi akreditacije. Po završetku akreditacije slijedi dobijanje licence i raspisivanje konkursa ukoliko se proces završi prije upisa na Master studije”, kazao je “Vijestima” Mićanović.

Odgovarajući na pitanje šta će konkretno master diplome značiti za kadar koji je u Beranama i Herceg Novom završio osnovne studije i koja su to radna mjesta koja će ubuduće pokrivati u Crnoj Gori, Mićanović je “Vijestima” kazao da će tako tržište imati stručniji medicinski kadar.

Bonus video: