Cementaru planiraju u Otilovićima

Na odlagalištu laporca na Jagnjilu postoje sirovine za rad fabrike cementa u narednih sto godina, a pet od ukupno 14 ležišta i pojava opekarskih glina nalazi se u okolini Pljevalja

7484 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Ukoliko dođe do realizacije projekta, cementara u Pljevljima gradila bi se u selu Otilovići, lokaciji koju je i prethodna vlast ucrtala u planska dokumenta.

To je “Vijestima” potvrdio izvršni direktor pljevaljskog Rudnika uglja Milan Lekić.

On je kazao da se Rudnik uključio u projekat izgradnje cementare u Pljevljima i da su o tome već dva puta razgovarali sa nadležnima u Vladi Crne Gore.

”Predstavnici Vlade obišli su lokaciju na kojoj je planirana izgradnja cementare i nakon razgovora sa njima veliki sam optimista da ova priča neće kao do sada ostati mrtvo slovo na papiru. Mislim da se ne razmišlja o promjeni lokacije I mislim da će se sa kompanijom koja tamo ima započete poslove naći zajednički jezik, da li kroz partnerstvo ili će Rudnik uglja I država otkupiti zemljište, a najvjerovatnije tako će biti”, rekao je Lekić.

Izgradnja cementare, ističe on, trajala bi oko tri godine.

Predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Dušan Janjušević kaže da cio projekat mora da “nosi Vlada”, a da Rudnik uglja mora biti dio priče.

Istakao je da Rudnik ima određeni kapital koji može da ponudi imamo obučene ljude, mehanizaciju, pravo na koncesije…

”Vlada Crne Gore izrazila je ozbiljnu spremnost da se u najskorije vrijeme pokrene proizvodnja cementa u Pljevljima”, kazao je Janjušević, ističući da je Odbor direktora Rudnika uglja, početkom septembra uputio Vladi inicijativu za strateško partnerstvo u ponovnom pokretanju proizvodnje cementa.

Janjušević smatra da je strateško partnerstvo u proizvodnji cementa jedini ispravan put ka unapređenju poslovanja kompanije.

”Smatramo da Rudnik uglja treba da bude u fokusu izgradnje buduće fabrike cementa i drugih građevinskih materijala, odnosno da Rudnik i buduća fabrika cementa budu vlasnički i upravljački povezani jer kompanija raspolaže glavnim sirovinama, a kroz sistem EPCG raspolaže i energijom, kao i prostornim kapacitetima za izgradnju fabrike, što predstavlja resurse koji su odlučujući za razvoj projekta. Takođe, ostavljamo prostor svim zainteresovanim subjektima da se priključe inicijativi sa svojim resursima, a da stručni timovi Vlade odrede optimalnu strukturu buduće fabrike. U okviru inicijative naglasili smo i značaj opekarskih glina koje su u Crnoj Gori značajna mineralna sirovina i pružaju mogućnost izgradnje savremenih proizvodnih kapaciteta opekarske industrije. Posebno ako se ima u vidu stalan rast potražnje i potrošnje opekarskih proizvoda i činjenica da u Crnoj Gori ne postoje ovakvi industrijski kapaciteti. Pet od ukupno 14 ležišta i pojava opekarskih glina nalazi se u okolini Pljevalja”, rekao je Janjušević.

Izgradnjom cementare, ističe Janjušević, otvorio bi se veliki broj radnih mjesta.

Izgradnja cementare u Pljevljima stara je nekoliko decenija. Tokom prošlogodišnje posjete Rudniku uglja delegacije Privredne komore, saopšteno je da na odlagalištu laporca na Jagnjilu postoje sirovine za rad fabrike cementa u narednih sto godina. Moglo bi se, kako je tada saopšteno, proizvoditi milion do 1,2 miliona tona cementa godišnje.

Već nekoliko godina aktuelna je priča o gradnji cementare u Pljevljima, a posljednja se dovodila u vezu Darkom Šarićem, koji je u Srbiji osuđen za šverc narkotika.

Na mjestu gdje je planirana gradnja cementare jedna kotorska kompanija čiji je vlasnik bio pokojni Dragan Dudić kupila je više desetina hektara zemljišta i ostalu nepokretnu imovinu od mještana tog sela. Dio zemljišta koji vlasnici nisu željeli da prodaju eksproprisala je tadašnja lokalna vlast, koja po tom osnovu vlasnicima isplatila oko 970.000 eura.

Bivšeg gradonačelnika izviđali zbog prodaje zemljišta

Zemljište je otkupljeno u vrijeme dok je na čelu Opštine bio Filip Vuković (DPS).

Zbog otkupa zemljišta u Otilovićima i drugih propusta u radu, Služba za unutrašnju reviziju Opštine Pljevlja podnijela je 8. maja 2012. krivičnu prijavu protiv Vukovića i tadašnjeg sekretara za finansije Mustafe Klepa.

Tužiteljka u Pljevljima Sanja Golubović, pet godina kasnije zbog zastarjelosti odbacila je krivičnu prijavu protiv Vukovića.

Zbog toga je ostalo nejasno da li je prilikom otkupa zemljišta bilo zloupotreba službenog položaja. Nakon odbacivanja prijave, Opština je imala pravo da preduzme gonjenje Vukovića i Klepa u roku od 30 dana od prijema rješenja, ali to nije učinila, niti je podnijela pritužbu za preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave.

U krivičnoj prijavi je navedeno da ne postoji odluka Skupštine o eksproprijaciji zemljišta u Otilovićima.

Bonus video: