BVCG: Podjele u CG toliko izražene da bi popis po ubrzanom postupku doveo do još dublje krize

"Posebno skrećemo pažnju da državljani Crne Gore sa prebivalištem, odnosno boravištem u Crnoj Gori, bez obzira na to da li su u vrijeme sprovođenja Popisa prisutni na svojoj adresi stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u inostranstvu, moraju ostvariti pravo da budu statistički prestavljeni u mjestu prebivališta", kazali su iz BVCG

9623 pregleda 48 reakcija 26 komentar(a)
Sa sjdnice, Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori
Sa sjdnice, Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori (BVCG) saopštilo je danas da su "nacionalne i druge podjele u Crnoj Gori toliko izražene da bi popis stanovništva po ubrzanom postupku doveo do još dublje krize".

"Stoga, popis treba odložiti i temeljito pripremiti", ističe se u saopštenju BVCG.

Oni su saopštili da je u Rožajama održana druga redovna sjednica IV saziva BVCG na kojoj su izabrani članovi Izvršnog odbora i resornih odbora , "koji će planirati i realizovati brojne aktivnosti od interesa za bošnjačku kulturu i nacionalni identitet Bošnjaka".

U saopštenjuj piše da su članovi novog saziva Izvršnog odbora: mr Aldemar Ibrahimović akademski slikar, mr Sait Šabotić istoričar, Kemal Purišić ekonomista, mr Sajma Feratović, prof . jezika i književnosti, prof.dr Mehmed Đečević sociolog, Fikret Kurgaš pravnik, Suljo Mustafić profesor književnosti, dr Ismet Iko Latić pravnik, mr Admir Adrović istoričar, Sulejman Beća Kujević kompozitor.

"Bošnjačko vijeće upoznato je sa predlogom pravne analize Nacrta zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021.godini, i dostaviće primjedbe i sugestije na pomenuti Nacrt resoronom Ministarstvu finansija i socijalnog staranja. Bošnjačko vijeće podržava sve aktivnosti za kvalitetnu pripremu popisa, ali zbog komplikovanih odnosa u društvu i same završnice ove godine, smatra da popis treba odložiti i organizovati u periodu kada se za to steknu optimalni uslovi. Posebno skrećemo pažnju da državljani Crne Gore sa prebivalištem, odnosno boravištem u Crnoj Gori, bez obzira na to da li su u vrijeme sprovođenja Popisa prisutni na svojoj adresi stanovanja ili privremeno borave u drugom mjestu u Crnoj Gori ili u inostranstvu, moraju ostvariti pravo da budu statistički prestavljeni u mjestu prebivališta", kazali su iz BVCG.

Poručili su i da je popis osjetljivo pitanje za manjinske narode i nacionalne zajednice u Crnoj Gori, jer kako tvrde svaki pokušaj da ista lica budu izbrisana iz sređenih registara (što se može čitati zabrinjavajućom intencijom) predstavlja veliku nepravdu i pravno nasilje nad manjinama.

"Bošnjaci su narod u Crnoj Gori koji je istorijski sviknut i savremeno, nedvosmisleno opredijeljen, čak i posvećen razvoju multikulturnog građanskog društva po uzoru na evropske standarde. Stoga, svako poistovjećivanje bošnjačkog naroda sa etničkom zajednicom, bilo da je on posljedica neznavenosti ili zle namjere, smatramo uvredom ili provokacijom na koju ćemo adekvatno odgovoriti" piše u saopštenju.

Iz BVCG su kazali da su oni "predstavničko tijelo svih Bošnjaka i Bošnjakinja, koje ima za cilj da u interesu reafirmacije nacionalne tradicije, kulture, duhovnosti, jezika i savremenog stvaralaštva, poziva sve pojedince i organizacije koji mogu i hoće da daju doprinpos afirmaciji nacionalnog i kulturnog identiteta, ostvarivanju prava i razvojnih perspektiva bošnjačkog naroda u Crnoj Gori".

"Sve što radi Bošnjačko vijeće treba da bude u interesu naroda i države koju ćemo iznova oplemenjivati najlepšim darovima duhovnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: