Krivokapić: Vlada će nastaviti da sprovodi reforme u oblasti odbrane, sa akcentom na unapređenje i usavršavanje Vojske

"Nemojte nikada zaboraviti da ste vi nasljednici onih junaka sa Martinića, Krusa, Grahovca, Vučjeg Dola, Mojkovca i slobodarskog Virpazara! Sa ovih naših svetih mjesta, gdje se rađalo crnogorsko junaštvo i slava crnogorskog oružja"

8344 pregleda 85 reakcija 15 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Ostajući dosljedno na evroatlantskom kursu, ova Vlada nastaviće da sprovodi potrebne reforme u oblasti odbrane, sa akcentom na unapređenje i usavršavanje svih kapaciteta Vojske Crne Gore, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

On je prisustvovao svečanoj ceremoniji povodom Dana Vojske 7. oktobra, koja je održana u kasarni „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu.

Čestitajući Dan Vojske, premijer je u obraćanju poručio da mu je ukazana izuzetna čast što je u prilici da vojnicima zahvali na svemu što su u proteklom periodu učinili za Crnu Goru, pogotovo u izazovnim trenucima za zemlju, kao što su pandemija i požari.

"Vi ste tom zadatku kao i uvijek do sada odgovorili, tim što ste pokazali solidarnost i jedinstvo, onako kako se uvijek u Crnoj Gori dešavalo u kriznim situacijama - svi za jednog, jedan za sve. Nemojte nikada zaboraviti da ste vi nasljednici onih junaka sa Martinića, Krusa, Grahovca, Vučjeg Dola, Mojkovca i slobodarskog Virpazara! Sa ovih naših svetih mjesta, gdje se rađalo crnogorsko junaštvo i slava crnogorskog oružja, vi ste uvijek osvetalli obraz Crne Gore. Tu su udareni trajni pečati crnogorske državnosti i nezavisnosti“, kazao je Krivokapić.

On je, kako su saopštili iz njegovog kabineta.kazao da su danas, u mirnodopskim vremenima, kao dio najvećeg i najznačajnijeg vojnog Saveza na planeti, vojnici ostali nepokolebljivi branič državnog dostojanstva Crne Gore i njene stabilnosti.

„Ostajući dosljedno na evroatlantskom kursu, ova Vlada nastaviće da sprovodi potrebne reforme u oblasti odbrane, sa akcentom na unapređenje i usavršavanje svih kapaciteta Vojske Crne Gore. Na globalnom planu, nastavljamo da doprinosimo zajedničkim naporima Alijanse na polju jačanja kolektivne bezbjednosti i očuvanja mira“, poručio je.

Naveo je zapis norveškog pisca koji je krajem 19. vijeka imao priliku da se uvjeri kakav je crnogorski vojnik.

„Zapisao je, kako je viteško postupanje crnogorskih vojnika ostalo neprevaziđeno u istoriji evropskih ratovanja. Danas kada živimo blagodeti evropskog mira, kćeri i sinovi crnih brda, noseći časnu crnogorsku vojnu uniformu, imaju obavezu da nastave taj viteški put. Viteštvo vojnika Crne Gore najbolje je iskazao vojskovođa, a potom i pisac Marko Miljanov, kroz knjigu o čojstvu i junaštvu“, kazao je Krivokapić.

Istakao je da se viteštvo crnogorskih žena, koje se nekad oslikavalo na ratištu sa bratom, mužem ili sinom i kroz vidanje njihovih rana, danas ogleda u njihovom stajanju rame uz rame sa svojim kolegama, sa kojima tvore modernu Vojsku Crne Gore.

„Ispunjen osjećanjem ponosa zbog vaše postojanosti i nepokolebljivosti, vaše discipline u ispunjavanju svih naređenja i zadataka, izražavam vam lično divljenje i poštovanje zbog riješenosti da ne posustanete na tom časnom putu. Najveća krilatica koja vas obavezuje je da sve počinje i završava obukom. Nastavite tamo gdje ste stali da bi branili Crnu Goru i njeno dostojanstvo i bili partner svim u okviru najvećeg Saveza. Živjela Vojska Crne Gore!“, poručio je.

Bonus video: