Najboljim studentima postdiplomskih nauka novčana podrška Opštine Bijelo Polje

Na današnjoj sjednici odlučeno je da roditelji novorođenih beba u Bijelom Polju ubuduće dobijaju jednokratnu naknadu od 250 , umjesto sadašnjih 150 eura

2261 pregleda 1 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Jadranka Ćetković
Sa sjednice, Foto: Jadranka Ćetković

Najbolji studenti postdiplomskih nauka i doktorskih studija dobijaće novčanu podršku Opštine Bijelo Polje, odlučeno je na sjednici Skupštine opštine, nakon usvajanja Predloga odluke o izmjeni i dopuni odluke o stipendiranju redovnih studetata.

Opština će, na ovaj način, pored studenata osnovnih i specijalističkih studija podržati i one koji dalje nastavljaju visokškolsko obrazovanje, u cilju motivacije i poboljšanja uslova za rad na sopstvenom razvoju.

Pravo na stipendije, kako je naglasio sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Haris Malagić, imaju i studenti bez oba roditelja, lica sa invaliditetom i pripadnici romske populacije, bez obzira na prosječnu ocjenu.

“Pravo na stipendiju, napomenuo je, imaju i oni koji su se opredijelili za deficitarna zanimanja, uz uslov da im je prosjek najmanje 8,00.

Nakon primjedbi opozicionih predstavnika da je odluka o stipendiranju visokoškolaca koji nastavljaju dalje školovanje dobra, samo da se ne radi o predizbornim aktivnostima.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao da je to nije tačno, jer će konkurs biti raspisan tokom oktobra, dok se sačeka završetak upisa, i da se novac opredjeljuje iz budžeta za ovu godinu, a ne za narednu, napominjuću da su u pitanju stipendije, koje su nepovratna sredstva.

Smolović
Smolovićfoto: Jadranka Ćetković

Zilha Idrizović i Vladan Rudić iz DPS-a podržali su odluku ističući važnost edukacije mladih kroz pružanje podrške.

Rudić je naglasio da ga posebno raduje činjenica što će i sportisti Bijelog Polja, koji su i redovni studenti, imati priliku da dobiju podršku Opštine.

Miomir Mijo Vojinović iz SNP-a je podržao odluku, ali je ukazao da su određene tačke problematične, koje se tiču stipendiranja, posebno u dijelu definisanja nečijeg matrerijalnog stanja i sportiste – studenta.

Na današnjoj sjednici odlučeno je da roditelji novorođenih beba u Bijelom Polju ubuduće dobijaju jednokratnu naknadu od 250 eura, umjesto sadašnjih 150, što je bio predlog predsjednika Smolovića.

Tom odlukom predviđena je i naknada za roditelje novorođenih blizanaca i trojki u iznosu od jedne hiljade, odnosno tri hiljade eura.

Vidran Kljajević iz SNP predložio je da se iznos za roditelje blizanaca poveća na dvije hiljade eura.

SO Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

Sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Haris Malagić je podsjetio da je naknada za roditelje prvorođenih beba, na samom početku, prije tri godine iznosila 50 eura.

Predsjednica Kluba odbornika DPS-a, Vesna Pavićević, kazala je da se na ovaj način još jednom pokazuje briga za porodicu, te da se podstiče natalitet, a odluku je pohvalila i Zilha Idrizović iz istog kluba.

Minut ćutanja nedavno preminulom Veselinu Merdoviću

Bjelopoljska sjednica lokalnog parlameta počela je minutom ćutanja nedavno preminulom istaknutom društveno-političkom radniku Veselinu Vesku Merdoviću, kao i drugim sugrađanima preminulim od posljedica korona virusa.

Prije početka usvajanja izmijenjenog dnevnog reda, saopšteno je da je Radu Ranitoviću sa izborne liste DF-a prestao mandat odbornika zbog podnošenja ostavke, a na upraženjeno odborničko mjesto imenovan je Ranko Krkalović.

Zbog podnošenja ostavke mandat je prestao i Harisu Malagiću sa liste DPS-BS-SD, a na to mjesto je izabrana Jasmila Hot.

Bonus video: