Kanjon Nevidio vidjelo 2.700 ljudi

Kanjon je protekle ljetnje sezone posjetilo 71 odsto turista u odnosu na 2019. godinu, u planu ulaganje od 360 hiljada eura za uređenje platoa ispred kanjona, ali i izgradnja zip-line žičare...

14536 pregleda 11 komentar(a)
Detalj iz posljednjeg osvojenog kanjona u Evropi, Foto: Jelena Jovanović
Detalj iz posljednjeg osvojenog kanjona u Evropi, Foto: Jelena Jovanović

Tokom protekle ljetnje sezone kanjon Nevidio posjetilo je oko 2.700 turista, a 1.972 su prošla kroz posljednji osvojeni kanjon u Evropi.

”Ova brojka predstavlja 71 odsto posjeta iz 2019. godine, a za 75 odsto više turista u odnosu na prošlogodišnju ljetnju turističku sezonu”, saopštili su iz Opštine Šavnik.

Navode da je u planu uređenje platoa ispred kanjona i da je za tu svrhu opredijeljeno 360 hiljada eura. Urađen je glavni projekat, a u toku je izbor izvođača radova.

”Projekat obuhvata kompletno uređenje platoa, izgradnju upravne zgrade, uređenje staza, nabavku opreme za kanjoning, izradu svlačionica, tuš kabina, sadržaja za najmlađe… Ugovor između Uprave javnih radova, kao glavnog nosioca projekta, i Opštine Šavnik je potpisan i shodno tome preduzete su aktivnosti u cilju raspisivanja tendera i traženja najpovoljnijeg izvođača radova”, saopštili su iz lokalne uprave.

foto: Jelena Jovanovic

Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić i potpredsjednica Milijana Ašanin, sa saradnicima, izvršnim direktorom Parka prirode “Dragišnica i Komarnica” Danilom Tomićem i direktoricom Turističke organizacije Vaskom Zorić, obišli su kanjon Nevidio sa okolnim predjelom, gdje je planirana realizacija pomenutog projekta.

”Predsjednik Opštine je kazao da pored pomenutog projekta, koji se odnosi na kompletno uređenje platoa kanjona Nevidio, lokalna uprava u narednom periodu ima u planu i izradu zip-line žičare, kao i rekonstrukciju mosta iznad kanjona, koji vodi ka selu Duži, sa kojeg se pruža vrlo atraktivan pogled na kanjon i cjelokupni predio”, stoji u saopštenju.

Jakić je, kako se navodi, istakao da će budući koraci i aktivnosti biti usmjereni na punu valorizaciju značajnih prirodnih potencijala opštine Šavnik.

”Pored kanjona Nevidio, koji se nalazi u sastavu Parka prirode ‘Dragišnica i Komarnica’, u neposrednoj blizini se nalaze dva živopisna Pošćenjska jezera, a u sastavu Parka prirode se nalazi i prašuma Dragišnica, iza koje se izdižu moćne Boljske grede, koje imaju značajan potencijal za ljubitelje alpinizma, što sveukupno čini ovaj predio izuzetno privlačnim”.

Bonus video: