CinMED: Nikakvi pojedinačni interesi ne utiču na nezavisnost i integritet zaposlenih

Iz Instituta apelovali na političke činioce da tu regulatornu i naučnu instituciju ne stavljaju u bilo kakav politički kontekst i time "vrše pritisak na njene zaposlene"

3443 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za ljekove i medicinska sredstva (CinMED) vodi se isključivo interesima javnog zdravlja i pacijenata i ne postoji mogućnost da bilo kakvi pojedinačni interesi utiču na nezavisnost i integritet zaposlenih u Institutu.

To se navodi u reagovanju uprave tog regulatornog organa povodom, kako su kazali, navoda koji su se pojavili u medijima, a kojima se Institut za ljekove i medicinska sredstva dovodi u vezu sa poslovanjem određenih lanaca apoteka, kao i pojedinim funkcionerima u Vladi.

Portparol i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić pozvao je juče premijera Zdravka Krivokapića da, između ostalog, pojasni zašto je upravljačku strukturu Instituta za ljekove i medicinska sredstva "uprepodobio biznisu svoje porodice."

Iz Instituta su danas pojasnili da nemaju nijednu nadležnost koja se odnosi na promet ljekova na malo, kao i da se ocjenjivanje ispunjenosti uslova za rad apoteka nalazi u nadležnosti ministarstva nadležnog za poslove zdravlja, dok nadzor nad njihovim radom vrši organ državne uprave nadležan za inspekcijske poslove.

"Uprava Instituta, duboko poštujući demokratski proces i različitost mišljenja u prethodnom periodu, nadalje neće komentarisati nezadovoljstvo pojedinim personalnim rješenjima. Međutim, kada je u pitanju poslovanje Instituta, odnosno rad njegovih zaposlenih, dužnost nam je da obavijestimo javnost da su zaposleni u Institutu istaknuti naučnici, specijalisti i doktori nauka u oblasti zdravstva koji svoj posao obavljaju nezavisno i isključivo u skladu sa propisanim standardima i stručno-naučnim principima. Prilikom zapošljavanja svako lice potpisuje izjavu o nepostojanju sukoba javnog i privatnog interesa za koju je odgovorno. Pored toga, sva dokumentacija koja se podnosi Institutu predstavlja poslovnu tajnu za čiju je zloupotrebu propisana krivična odgovornost u skladu sa zakonom. Odgovorno tvrdimo da ne postoji mogućnost da bilo kakvi pojedinačni interesi utiču na nezavisnost i integritet lica zaposlenih u Institutu, te da se u svom svakodnevnom radu Institut vodi isključivo interesima javnog zdravlja i pacijenata", saopšteno je iz CinMED-a.

Ističu da je Institut regulatorni organ koji vrši javna ovlašćenja u skladu sa zakonom i statutom, a da se njegov rad zasniva na opštim principima legalnosti, objektivnosti i transparentnosti. Institut je pravno odvojen od drugih državnih organa i svih pravnih i fizičkih lica koja se bave djelatnošću proizvodnje, izrade, prometa i ispitivanja ljekova i medicinskih sredstava, kao i droga i prekursora i sa njima povezanim djelatnostima, dodaju iz Instituta.

Naglasili su da je taj organ nezavisan od političkih partija, koalicija, pokreta i interesnih grupa, te da služi interesima javnog zdravlja i razvoja naučno-istraživačke djelatnosti. Institut, kako su poručili, ne služi interesima privatnih lica, interesnih grupa, asocijacija i organizacija i ne djeluje politički i vjerski.

"Uzimajući u obzir navedeno, kao i značaj ove institucije na regionalnom i međunarodnom planu, a naročito u procesu Evropskih integracija, te da se u Institutu trenutno sprovodi više projekata finansiranih iz sredstava EU, molimo političke činioce da ovu regulatornu i naučnu instituciju ne stavljaju u bilo kakav politički kontekst i time vrši pritisak na njene zaposlene, na kojima je odgovornost za obezbjeđivanje kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih ljekova za pacijente Crne Gore."

"Za sve detalje koji se tiču našeg poslovanja, Institut je na raspolaganju svim zainteresovanim stranama u skladu sa zakonom. Pored toga, uprava Instituta će u narednom periodu učiniti transparentnim sva dokumenta koja se tiču rada i poslovanja Instituta, te kontinuirano raditi na predstavljanju javnosti potencijala ove institucije u regulatornom i stručno-naučnom djelovanju", zaključuje se u saopštenju uprave CinMED-a.

Bonus video: