Petomjesečni projekat je završen izložbom i uručivanjem sertifikata

Nikšić predugo čeka na suvenirnicu, Čvorović: Uputićemo pismo gradonačelniku da nas primi kako bi pronašli rješenje

"Bruka i sramota je da grad od 70 hiljada stanovnika, sa ovolikom kulturnom baštinom, nema jednu javnu suvenirnicu“

5466 pregleda 3 komentar(a)
Čvorović, Foto: Svetlana Mandić
Čvorović, Foto: Svetlana Mandić

Od sajma do sajma, od kruga do kruga, tako bi se mogao opisati način prodaje proizvoda nikšićkih „rukatnica“ – žena koje stvaraju prave male umjetnine, ali nemaju gdje da ih izlože. Za sada, dvije vrijedne i uporne dame, ispred Robne kuće, na čuvenim „krugovima“ izlažu ono što njihove ruke stvore. Ostale čekaju rijetke sajmove, kako u gradu pod Trebjesom, tako i u ostalim gradovima Crne Gore, ili se okreću online prodaji.

Zbog toga je nevladina organizacija (NVO) „Nikšići“ realizovala projekat "Ekonomsko osnaživanje žena sa seoskog područja kroz izradu suvenira - novog turističkog proizvoda", sa željom da naprave sponu između proizvođača i krajnjeg korisnika, da ženama daju vjetar u leđa, ali i da Nikšić obogate sa novom turističkom ponudom – suvenirnicom. Projekat je u početku zamišljen za osam polaznica, ali je na kraju u njegovoj realizaciji učestvovalo 20, a prema riječima Dragoljuba Čvorovića, direktora NVO “Nikšići”, broj žena koje rade vrijedne i kvalitetne suvenire i bave se domaćom radinošću je mnogo veći.

Petomjesečni projekat je završen izložbom i uručivanjem sertifikata, ali, prema riječima Čvorovića, kraj projekta nije i kraj priče o suvenirnici.

“Projekat je dokazao i pokazao da je našem gradu potrebna suvenirnica i da imamo veliki broj dama koje stvaraju kvalitetne proizvode koje je potrebno izložiti. Zajedno ćemo uputiti pismo gradonačelniku da nas primi kako bi pronašli rješenje za suvenirnicu. Bruka i sramota je da grad od 70 hiljada stanovnika, sa ovolikom kulturnom baštinom, nema jednu javnu suvenirnicu“, kazao je Čvorović.

Pored suvenirnice, polaznice projekta, koji je podržan od Opštine Nikšić, iskazale su želju da se u gradu pod Trebjesom organizuje Božićni bazar.

„Izložbom smo pokazali ne samo raznolikost onoga što ove žene stvaraju, već i kvalitet toga što su stvorile“, kazao je Čvorović.

A na izložbi je bilo nakita, suvenira, tašni, igračaka, biljne kozmetike, ali i pletenih stvari. Za svakoga po nešto.

Prije nekoliko godina u Nikšiću je stvoren klaster pod nazivom “Rukatnice” a tadašnja lokalna uprava je obećala otvaranje suvenirnice. Nažalost, ostalo je samo na obećanjima.

„Ovo je naša priča koja traje godinama. Nadamo se da će se konačno ostvariti i da će naš grad, i mi žene koje se bavimo raznim rukotvorinama, dobiti mjesto gdje možemo da izložimo svoje proizvode i da ostvarimo neku dobit. Da to nije više samo online i da se ti naši proizvodi vide u našem gradu. Ta suvenirnica jes prijeko potrebna našoj državi koja se bavi turizmom i kojoj je to osnovna djelatnost, a tako i našem gradu koji nema nikakvu suvenirnicu“, kazala je Jelena Glušica Nikolić.

Ističe da bi im najviše odgovaralo kada bi buduća suvenirnica, ukoliko do njene realizacije uopšte dođe, bila u centru gradu jer bi bila dostupna kako turistima tako i većem broju sugrađana.