Dogovara se liječenje crnogorskih pacijenata u državnim bolnicama Turske

"Nastavak saradnje u oblasti zdravstva Crne Gore i Turske otvara mogućnost da i dalje usavršavamo sopstvene kapacitete, posebno imajući u vidu dostignuća Republike Turske”, kazala je Borovinić Bojović

3623 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Mzd.gov.me
Foto: Mzd.gov.me

Ministarstvo zdravlja Crne Gore sa Ministarstvom zdravlja Turske dogovara liječenje pacijenata iz Crne Gore u državnim bolnicama Turske, saopšteno je iz tog vladinog resora.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović u Ankari se sastama sa ministrom zdravlja Turske Fahretinom Kodžom.

"Nastavak saradnje u oblasti zdravstva Crne Gore i Turske otvara mogućnost da i dalje usavršavamo sopstvene kapacitete, posebno imajući u vidu dostignuća Republike Turske”, kazala je Borovinić Bojović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, posjeta Borovinić Bojović Ankari bila je prilika da se predloži jačanje saradnje u više oblasti.

"Na prvom mjestu je mogućnost liječenja državljana Crne Gore u državnim bolnicama Turske o trošku našeg Fonda za zdravstveno osiguranje, zatim usavršavanje naših ljekara u turskim bolnicama, a kao posebno značajna sfera je pomoć prilikom digitalne transformacije zdravstvenog sistema u kojoj je Ankara dostigla impresivne rezultate", navodi se u saopštenju.

Borovinić Bojović je navelaa da je Vlada Crne Gore "odlučna i spremna da saradnju sa Turskom nastavi i ojača na recipročnom nivou".

Jelena Borovinić Bojović, Fahretin Kodžo
foto: Mzd.gov.me

"U tom smislu, ministarka je predložila da se u skoroj budućnosti formira Zajednički radni komitet koji će se starati o realizaciji dogovorenih aktivnosti, a čiji članovi bi bili predstavnici dva ministarstva, kao i rukovodioci ključnih zdravstvenih institucija".

Kodži, kako se dodaje u saopštenj, saglasan je sa predlogom i ocijenio da što prije treba formirati radne komitete koji će definisati planove i ostvariti ih.

"Ministri su saglasni da je pandemija bila važan ispit kog čovječanstvo treba da položi. U tom kontekstu, ministar zdravlja Turske najavio je skoru realizaciju donacije vakcina Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Borovinić Bojović je pozvala turskog kolegu da sa saradnicima posjeti Crnu Goru.

Bonus video: