komisija imala zadatak da procijeni obim štete

Opština Bar pomaže maslinare iz Mrkojevića, za stabla stradala u požaru opredijeljeno preko 36 hiljada eura

Kako dodaju, Opština će, isto tako, uputiti ovakav zahtjev i Vladi Crne Gore od koje kako navode maslinari očekuju podršku "koja se nadamo neće izostati po uzoru na lokalnu upravu u Baru"

2538 pregleda 6 komentar(a)
Bar, Foto: Opština Bar
Bar, Foto: Opština Bar

Opština Bar opredijelila je sredstva iz stalne budžetske rezerve za finansiranje otklanjanja posljedica požara u maslinjacima na području Mrkojevića koji se desio u avgustu ove godine, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, Opština na ovaj način želi da pomogne maslinarima i u skladu sa svojim mogućnostima nadoknadi štetu za 243 stabla maslina koja su, kako su podsjetili,u potpunosti uništena u ovom požaru ali i ostala stabla koja su djelimično oštećena i za koja se očekuje da će se oporaviti u narednom periodu.

Iz Opštine su kazali kako su ranije formirali Komisiju za procjenu štete nastale usljed ovog požara koja je imala zadatak da procijeni obim nastale štete, utvrdi broj stradalih stabala i stepen oštećenosti.

Dodaju da će po izvještaju ove Komisije predsjednik Opštine Dušan Raičević predložti Odluku o upotrebi sredstava stalne budžetske rezerve Skupštini Opštine Bar, po kojoj je, za sanaciju štete i na ime učešća Opštine radi otklanjanja posljedica požara, opredijeljen iznos od 36.880,00 eura.

"Uzimajući u obzir da je maslinarstvo strateška grana poljoprivrede u Baru, kojom se na ovom prostoru bavi veliki broj građana, ali i da je lokalna uprava u kontinuitetu pomagala i podržavala razvoj maslinarstva kroz različlite podsticajne mjere i subvencije iz lokalnog budžeta za maslinare, a kako Opština nema nadležnosti i obavezu da učestvueje u ovakvim sanacijama, donijeta je posebna odluka da se i na ovaj način pruži podrška oštećenim maslinarima", kazali su.

Kako dodaju, Opština će, isto tako, uputiti ovakav zahtjev i Vladi Crne Gore od koje kako navode maslinari očekuju podršku "koja se nadamo neće izostati po uzoru na lokalnu upravu u Baru".