Na lageru nema vakcina sa isteklim rokom

Nije bilo lažnih naljepnica, od domova zdravlja tražili da se povuku doze sa isteklim rokom ako ih ima

22740 pregleda 51 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Mario STRMOTIC
Foto: Mario STRMOTIC

Zdravstvena inspekcija je, kontrolišući skladište “Montefarma”, utvrdila da su vakcine protiv koronavirusa urednog roka trajanja.

To su “Vijestima” odgovorili iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP). Kazali su da je inspekcija dobila nalog da iskontroliše datum i validnost vakcina protiv COVID-19 kod distrubitera. Rekli su da je utvrđeno i da se preko roka trajanja ne nalazi naljepnica sa lažnim rokom. Takvi slučajevi zabilježeni su u regionu.

”Veledrogerija je poslala dopis svim domovima zdravlja da ukoliko naiđu na vakcine isteklog roka da ih vrate distributeru, koji će ih shodno zakonu uništiti”, piše u odgovoru UIP.

Nadzor nad vakcinama okončan je početkom prošle sedmice.

”Vijesti” su ranije objavile da je 31. avgusta istekao rok za 21.360 doza vakcine AstraZeneka, koje su povučene, a potom i uništene u preduzeću Hemosan iz Bara. Iz Ministarstva zdravlja tada je saopšteno da je 11.360 doza te vakcine dobijeno kroz COVAX mehanizam, a 10.000 kroz donacije.

Rok trajanja preostalih vakcina AstraZeneka je 31. oktobar, a iz “Montefarma” je saopšteno da na lageru imaju 6.300 doza ove vakcine kojima tada ističe rok trajanja. Iz Ministarstva zdravlja nedavno su kazali da je njihov zadatak da “bez zadrške vode računa o bezbjednosti i efikasnosti vakcine” i da “ni u jednom trenutku ne dovedu u pitanje zdravlje pacijenata”.

”Onog trenutka kada, kao i kod bilo kog drugog lijeka rok ističe, obaveza zdravstvenih institucija je da o tome obavijeste nadležne službe i ne dozvole niti najmanju mogućnost ugrožavanja zdravstvene zaštite građana”, kazali su iz Ministarstva.

Crna Gora je do juče potrošila oko 56 odsto doza nabavljenih vakcina - 464.087.

Revakcinisano je 47,4 odsto punoljetnog stanovništva, odnosno 35 odsto ukupne populacije.

Vakcinacija prioritetnih grupa počela je 20. februara, a masovna imunizacija 4. maja.

Od posledica infekcije COVID-19 preminulo je još 11 osoba, registrovano je 410 slučajeva infekcije, dok je na bolničkom liječenju 379 pacijenata.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da su iz Podgorice 152 novopozitivna, Pljevalja 50, Nikšića 32, Bijelog Polja 23, Bara i Berana po 22, Kotora 18, sa Cetinja 14, iz Budve 13, Herceg Novog 12.

U Tivtu, Tuzima i Ulcinju registrovano je po osam novih slučajeva infekcije koronavirusom, Plavu šest, Kolašinu i Mojkovcu po pet, Andrijevici i Danilovgradu po četiri, na Žabljaku tri i u Šavniku jedan.

“Tokom ponedjeljka IJZ-u je prijavljeno 11 smrtnih ishoda povezanih sa kovid infekcijom kod tri pacijenta iz Pljevalja, po dva iz Podgorice i Bara i po jednog iz Ulcinja, Bijelog Polja, Plužina i Kotora. Među preminulima najmlađi je imao 61, a najstariji 86 godina”, saopšteno je iz IJZ.

Prijavljen je oporavak kod 643 pacijenta, dok je broj aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori 5.911.

Crna Gora je i prošle sedmice bila na drugom mjestu u Evropi po broju novoinficiranih na 100.000 stanovnika, odmah poslije Srbije. Na trećem mjestu po broju oboljelih je Litvanija, četvrtom Rumunija, a petom Estonija.

Bonus video: