formiranje predmeta "samo za spuštanje tenzija" u javnosti

Milovac: Katnić pere biografiju, ne može protiv Đukanovića

"Postoji veliki pritisak međunarodne zajednice i već ima reakcija institucija Evropske unije. Ali, ako su nam pređašnje afere poput 'Koverte' nešto pokazale, to je da Milivoje Katnić ne podleže pritiscima javnosti", kazao je Milovac

17080 pregleda 219 reakcija 26 komentar(a)
Milovac, Foto: Savo Prelević
Milovac, Foto: Savo Prelević

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić već je imao pregršt dokaza protiv Mila Đukanovića i njegove porodice, ali ništa nije preduzeo. Ekspresno otvaranje postupka sada je samo "pranje" sopstvene biografije, a za cilj može imati samo spuštanje tenzija u javnosti. Katnić protiv Đukanovića ne može da djeluje, rekao je za "Novu" Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koja je ranije ove nedjelje objavila da su Đukanović i njegov sin Blažo preko ofšor kompanija i trast fondova krili imovinu u pet država.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), na čijem je čelu Katnić, formiralo je predmet povodom tvrdnji MANS-a da su predsjednik države i njegov sin u inostranstvu sklapali tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom. SDT najavljuje da će preduzeti „sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti“.

Milovac, kao jedan od istraživača koji su prikupili podatke vezane za Đukanovića, smatra da je Crna Gora konačno dobila odgovor na goruće pitanje.

„Otkriveni podaci nam omogućavaju da razmotamo klupko i dobijemo odgovore na pitanje koja već 30 godina potresa Crnu Goru – gdje je imovina porodice Đukanović. Do sada je sve bilo na nivou dnevne politike i međusobnih optužbi, a sada postoje opipljivi dokazi. Đukanović i njegova porodica stvorili su poslovnu strukturu koja služi za skrivanje imovine od javnosti. Ova količina podataka je odlična mapa puta, jer niko nije uspio do njih da dođe. Institucije nisu znale gdje da traže, mi smo im omogućili tu početnu tačku, ali je saradnja sa državama u kojima su Đukanovići krili imovinu sada neophodna“, kazao je Milovac.

Katnić
Katnićfoto: Boris Pejović

Direktor MANS-a ocijenio je da Katnić neće odlučiti da djeluje protiv šefa države.

„Čim smo došli do ovih podataka, nismo bili pretjerano optimistični da će Specijalno državno tužilaštvo nešto uraditi tim povodom. Milivoje Katnić je već imao pregršt dokaza protiv Mila Đukanovića i njegove porodice, ali ništa povodom njih nije preduzeo. Katnić je uvijek zaustavljao proces i nalazio dežurnog krivca, umjesto Đukanovića. Ovo ekspresno otvaranje postupka je samo pranje biografije, a za cilj može imati samo spuštanje tenzija u javnosti“, rekao je Milovac.

Prema njegovim riječima, sada samo pritisci od strane međunarodnih institucija mogu da dovedu do epiloga koji će označiti "kraj prikrivanja imovine" porodice Đukanović.

„Ovo je posao za nezavisno tužilaštvo, koje nam nedostaje. I pored političke volje koja sada postoji, Crnoj Gori nedostaju kapaciteti za formiranje istrage. Nemam nikavu iluziju da li će Milivoje Katnić naškoditi Milu Đukanoviću. Ipak, postoji veliki pritisak međunarodne zajednice i već ima reakcija institucija Evropske unije. Ali, ako su nam pređašnje afere poput 'Koverte' nešto pokazale, to je da Milivoje Katnić ne podleže pritiscima javnosti“, zaključio je direktor MANS-a.