Dokazivaće da su platili obnovu

Radi se o rekonstrukciji zgrade bivše Službe društvenog knjigovodstva Jugoslavije
124 pregleda 29 komentar(a)
Satari grad Budva
Satari grad Budva
Ažurirano: 09.11.2017. 06:27h

Opština Budva zatražila je juče pred kotorskim Osnovnim sudom odlaganje ročišta, dok se ne dostavi dokumentacija koliko je lokalna uprava uložila novca u rekonstrukciju zgrade bivše Službe društevnog knjigovodstva Jugoslavije u budvanskom Starom gradu nakon zemljotresa.

Ročište je odloženo, a lokalna uprava je dužna da pribavi dokaze, kako bi potvrdila tvrdnje da je zahtjev Narodne banke Srbije neosnovan. Opština je ranije uložila prigovor po osnovu zastarjelosti potraživanja, ocijenivši i da je tužbeni zahtjev previsoko postavljen.

Narodna banka Srbije zatražila je da joj Opština Budva isplati 1,6 miliona eura, na ime nacionalizacije nekadašnjeg njihovog odmarlišta. To je jedan u nizu milionski vrijednih sporova koje je nova opštinska vlast naslijedila od prethodne.

I dok Narodna banka tvrdi da joj Opština na ime nacionalizacije mora isplatiti milionsku svotu, lokalna uprava se uzda u nalaz vještaka geodetske struke - da je u zemljotresu porušena zgrada koja je nekada bila odmaralište, a da je nova izgrađena na drugoj parceli.

Odmaralište se nalazilo u nekadašnjoj Vili Medin, najluksuznijem zdanju u Starom gradu, koje je država Jugoslavija nakon Drugog svjetskog rata nacionalizovala od starobudvanske porodice Medin. Vila je dobila novog vlasnika - Narodnu banku Jugoslavije, koja je pretvorila u odmaralište za svoje radnike. Razorni zemljotres srušio je odmaralište, nakon čega je uslijedila obnova kompletnog Starog grada, pa i vile. Nova nacionalizacija uslijedila je 1988. godine, kada je zgradu preuzela Opština Budva i gazdovanje povjerila svojoj radnoj organizaciji “Stari grad“. Zgrada godinama nije u upotrebi, iako se nalazi u samom srcu Starog grada. Nekadašnja Vila Medin izgrađena je 1939. i bila je moderno odmaralište sa 22 sobe i 38 kreveta. Nova uprava Budve uspjela je da u proteklih 10 mjeseci dobije tri spora teška više od 30 milioina eura, a pred sudovima se i dalje vodi više od 100 postupaka vrijednih više od 60 miliona eura.

Bonus video: