Zahtijevaju potpunu primjenu Zakona o životnom partnerstvu

Pripadnici LGBTIQ zajednice, kako je navela, traže snažnije ulaganje napora na suzbijanju diskriminacije i nasilja nad LGBTIQ osobama, a naročito u odnosu na povećanje govora mržnje i retoriku u javnom prostoru koji mržnju neutemeljeno opravdava

7439 pregleda 2 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Pripadnici LGBTIQ zajednice ovogodišnjim Montenegro Prajdom zahtijevaju potpunu i dosljednu primjenu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, kao i ulaganje snažnijih napora na suzbijanju diskriminacije i nasilja nad LGBTIQ osobama.

To je poručeno na konferenciji za novinare Organizacionog odbora Montenegro Prajda povodom organizacije devete Povorke ponosa, čiji je slogan "Ljubav, ljudi!".

Članica Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Marija Jovanović, kazala je da ovogodišnjim Prajdom zahtijevaju hitno omogućavanje pristupa zdravstvenoj zaštiti svim transrodnim i interpolnim osobama.

“Naročito u odnosu na rješavanje dugogodišnjeg problema nestašice hormonske terapije, koja je ključna za naše fizičko i psihičko zdravlje, ali i naše društveno prihvatanje“, rekla je Jovanović, prenosi PR centar.

Pripadnici LGBTIQ zajednice, kako je navela, traže snažnije ulaganje napora na suzbijanju diskriminacije i nasilja nad LGBTIQ osobama, a naročito u odnosu na povećanje govora mržnje i retoriku u javnom prostoru koji mržnju neutemeljeno opravdava.

Jovanović je dodala da zahtijevaju omogućavanje promjene oznake roda u ličnim dokumentima za sve transrodne i interpolne osobe, zasnovano na samoodređenju kroz kreiranje i usvajanje Zakona o rodnom identitetu.

“Shodno analizi o načinu medijskog izvještavanja o LGBTIQ osobama za prošlu godinu, koji neosporivo ukazuje na pad kvaliteta i kvantiteta kad je navedeno izvještavanje u pitanju, zahtjevamo od medija da ubuduće budu što inkluzivniji kada su LGBTIQ teme u pitanju“, kazala je Jovanović.

Pripadnici te zajednice, kako je rekla, zahtijevaju da nadležne institucije adresiraju problem ekonomske neizvjesnosti LGBTIQ osoba i da kao osjetljiva društvena grupa budu uvršteni u prioritete socijalne i politike aktivnog zapošljavanja.

Oni su pozvali na jednakost u sudskoj zaštiti i pravdu u slučajevima nasilja nad LGBTIQ osobama.

“Suočeni sa jezivim poricanjem odgovornosti i u slučajevima nasilja nad ženama zahtijevamo da nadležne institucije prepoznaju nedostatke sistema zaštite svih žrtava nasilja i preispitaju neadekvatnu praksu koja je prije samo nekoliko dana još jednu mladu ženu koštala života“, rekla je Jovanović.

Od institucija, kako je navela, traže beskompromisno i proaktivno postupanje usmjereno iznad svega ka zaštiti žrtava.

„Dosta je bilo neadekvatnog procesuiranja takvih slučajeva, neka pravda bude jednaka za sve“, istakla je Jovanović.

Ona je pozdravila napore svih koji, kako je kazala, stoje uz njih odupirući se mržnji, nerazumijevanju, neprihvatanju i nasilju.

Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Nikola Ilić, kazao je da, u znaku ljubavi, pozivaju sve one koje “nikakav postojeći trenutak ne može poništiti ni uznemiriti”, na Prajd, 16. oktobra u Podgorici.

“Naš poziv je otvoren za sve koji će šireći ljubav i dobre namjere, šetati sa nama nezastrašeni mržnjom kao nemilosrdnim neprijateljem ljudskosti“, poručio je Ilić.

On je rekao da, podstaknuti uspjehom iz prethodne godine - početkom primjene Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, kao i prvim istopolnim vjenčanjima, slave neprestanu i nepokolebljivu borbu za ljudska prava.

„Želimo da ohrabrimo one kojima ljubav nije prigodna riječ, već je vuku kao nepodnošljivo breme, one koji izazivaju bol u našim srcima, da nam se pridruže u šetnji za ljubav koja će nas sve osloboditi“, naveo je Ilić.

Prema njegovim riječima, ljubav je najveći čin otpora i revolucija sama po sebi.

„Dok su nam uporno osporavali seksualnost, zdrav razum, osnovna ljudska prava i slobode, ljubav nam jedino nikada nijesu mogli oduzeti“, kazao je Ilić.

Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Miloš Knežević, rekao je da žele da Prajd svi zajedno ispune pozitivnim emocijama, energijom i porukama.

On je naveo da žele proslavu ljubavi, koja je konačno i pravno prepoznata.

“Želimo da adresiramo homofobiju – identifikujemo problematične tačke zajednice, otkrijemo sebe iznova i pozovemo na ljubav, da zajednica prekine samoizolaciju i boravak u začaranom krugu”, kazao je Knežević.

Kako je dodao, žele ljubav umjesto mržnje, koja ih okružuje u javnom diskursu, medijima.

Žele, kako je rekao, da su važni mimo spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore, Evropske unije i “unutrašnjih političkih igara”.

On je poručio da hoće da rade na dobrobiti svih, uz Prajd kao simbol otpora svemu što društvo čini neslobodnim.

„Želimo da Prajd dožive svi, a ne samo kvir zajednica. Želimo da poruke podrške ne budu deklarativne”, rekao je Knežević.

On je naveo da Montenegro prajd ove godine prati bogat kulturno-umjetnički program Nedjelje ponosa, koja počinje u ponedjeljak.

„Neđelja ponosa počinje sa otvaranjem Prajd marketa u Drop in centru i izložbe fotografija Ivana Velimirovića u konceptualnom prostoru "201"”, najavio je Knežević.

On je rekao da će biti organizovano književno veče na kojem će biti promovisane najnovije kratke priče sa regionalnih konkursa ,,Write Queer".

“U saradnji sa Crnogorskom kinotekom, premijerno će biti prikazana dva kratka filma sa kvir tematikom "Ječam žela" i "Ja sam simbol otpora"”, dodao je Knežević.

Pored kulturnih događaja, kako je kazao, predviđene su brojne aktivnosti za LGBTIQ zajednicu, kao što su radionice, speed dating, kuvanje i crtanje i pub quiz..

Dolazak na povorku je predviđen 16. oktobra od 15 sati kod spomenika kralju Nikoli u Podgorici.

„Od spomenika, okupljeni će kretati bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, proći ulicom Stanka Dragojevića, Bokeškom i ulicom Slobode, nakon čega će se vratiti kod spomenika kralju Nikoli“, naveo je Knežević.

On je najavio i prvu kvir žurku nakon dvije godine, koja će biti organizovana nakon Povorke ponosa.

Bonus video: