Prijavljena 383 neželjena dejstva vakcina: Najčešće povišena temperatura

Građani najčešće imali povišenu temperaturu, bol na mjestu primjene i malaksalost. U manjoj mjeri mučnina, bol u leđima i pospanost

39850 pregleda 128 reakcija 29 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Od 20. februara, kada je počela imunizacija protiv koronavirusa, do kraja prošle sedmice crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) prijavljene su 383 sumnje na neželjene događaje nakon primjene vakcine.

”Najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina protiv kovid-19 su povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost. Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine”, kazali su iz CInMED.

Saopšteno je da su u nešto manjem broju prijavljivani takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima i pospanost.

”Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih i neuroloških poremećaja, uglavnom kod starijih i pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti (reakcije preosjetljivosti). U slučaju alergijskih reakcija, nakon primijenjene terapije došlo je do povlačenja svih simptoma”, naglasili su iz CInMED.

U Crnoj Gori je, zaključno sa 3. oktobrom, primijenjeno ukupno 461.865 doza različitih vakcina protiv koronavirusa.

”U tom periodu zdravstveni radnici i pacijenti dostavili su ukupno 383 prijave sumnje na neželjene događaje nakon primjene ovih vakcina. Zaključuje se da su na svakih 5.000 doza dostavljene četiri prijave. Učestalost prijavljivanja i karakteristike neželjenih događaja govore u prilog činjenici da su vakcine strogo kontrolisani ljekovi, koji su od neprocjenjivog značaja u borbi protiv pandemije”, saopštili su iz CInMED.

Najveći broj prijava, 231, odnosi se na vakcinu Sputnik V, a 78 na vakcinu proizvođača Sinofarm. Iz CInMED su rekli da je 56 prijava dostavljeno na vakcinhu proizvođača AstraZeneka, 18 na Fajzer.

”Nešto veći broj prijava koje se odnose na vakcinu Sputnik V u odnosu na vakcine ostalih proizvođača je posljedica prije svega činjenice da je veliki broj zdravstvenih radnika primio upravo ovu vakcinu, koja je bila prva dostupna vakcina protiv COVID-19 u Crnoj Gori. Svjesni značaja praćenja bezbjednosti primjene vakcina protiv kovid-19, zdravstveni radnici su u velikom broju prijavili neželjene reakcije koje su sami iskusili nakon vakcinacije”, kazali su iz ove ustanove.

Komitet za ljekove za humanu upotrebu pri Evropskoj agenciji za ljekove (EMA) zaključio je da se dodatna doza vakcine protiv COVID-19, proizvođača Fajzer, može dati osobama sa značajno oslabljenim imunološkim sistemom, najmanje 28 dana nakon primjene druge doze vakcine.

EMA je formirala preporuku nakon procjene podataka iz studija koje su pokazale da je dodatna doza ove vakcine povećala sposobnost stvaranja antitijela protiv virusa koji uzrokuje kovid-19 kod pacijenata sa transplantiranim organima i sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Iako nema direktnih dokaza da sposobnost stvaranja antitijela kod ovih pacijenata štiti od COVID-19, očekuje se da će dodatna doza povećati zaštitu barem kod nekih pacijenata. EMA će nastaviti da prati sve dodatne podatke o efikasnosti čim budu postajali dostupni.

Saopšteno je da je važno razlikovati dodatnu dozu za osobe sa oslabljenim i normalnim imunološkim sistemom. Tako je Komitet procijenio podatke za primjenu buster doze koji pokazuju porast nivoa antitijela kada se primijeni približno šest mjeseci nakon revakcinacije kod osoba starosti od 18 do 55 godina, pa je zaključio da se može razmotriti najmanje pola godine nakon druge doze.

” Rizik od upalnih bolesti srca ili drugih vrlo rijetkih neželjenih efekata nakon primjene buster doze nije poznat i pomno se prati. EMA će nastaviti da prati bezbjednost i efikasnost svih odobrenih lijekova, pa tako i vakcina protiv COVID-19”, saopšteno je.

Crnogorsko Nacionalno stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju (NITAG) preporučilo građanima da prime treću dozu vakcine najmanje pet mjeseci od primanja druge doze, a starijima od 60 godina predložena je Fajzer vakcina. Osobe mlađe od 60 godina mogu primiti ili tu, ili vakcinu kojom su prethodno imunizovane, dok posebno osjetljive grupe treću dozu mogu primiti već nakon dva mjeseca.