Đukanović ćuti o kolekciji satova

Predsjednik ne odgovara na pitanja o markama, broju i načinu sticanja vrijedne imovine

34188 pregleda 559 reakcija 87 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović više od 15 dana ćuti na pitanja u vezi sa kolekcijom ručnih satova i njihovoj vrijednosti, ali i porijeklu te skupe imovine.

”Vijesti” su još 23. septembra uputile pitanja Đukanovićevoj Službi za informisanje, tražeći informaciju da li predsjednik posjeduje kolekciju ručnih satova, o kojim markama je riječ, te da li ih je kupio, dobio na poklon ili stekao na neki drugi način.

Upravni sud Crne Gore nedavno je naložio Agenciji za sprečavanje korupcije da ponovo odluči po inicijativi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) protiv predsjednika Đukanovića, zbog neprijavljivanja milionski vrijedne kolekcije satova.

Agencija je prije dvije godine odbila inicijativu MANS-a, jer, kako je tada obrazložio, “provjerom podataka nijesu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koji se vode u zvaničnim evidencijama drugih državnih organa”.

Jedan od skupocjenih satova koje posjeduje predsjednik države
Jedan od skupocjenih satova koje posjeduje predsjednik državefoto: BORIS PEJOVIC

Upravni sud, međutim, smatra drugačije.

”...Nejasno je kako je tužena (ASK) u dispozitivu odlučila o osnovanosti zahtjeva, kojem prethodi pokretanje postupka shodno članu 31 Zakona o sprečavanju korupcije, a u obrazloženju zaključuje da nema elemenata za pokretanje postupka u kojem se odlučuje da li je javni funkcioner povrijedio odredbe ovog zakona”, stoji u odluci Upravnog suda.

Ukazali su i da ASK “paušalno i proizvoljno navodi da za imenovanog javnog funkcionera... u toku provjere nisu utvrđena bilo kakva odstupanja sa podacima koji se vode u zvaničnim evidencijama”.

”Vijesti” su još 2011. objavile da predsjednik DPS posjeduje platinasti sat švajcarskog brenda “Breguet Tourbillon” (Brege Turbiljon), koji je tada koštao 106.076 eura.

Optuženi biznismen Duško Knežević je 2019. dostavio fotografije “Danu” sa satovima Đukanovića, za koje je tvrdio da vrijede 1,5 miliona eura. Naveo je da je riječ o “Patek Philippe Sky Moon Tourbillon” vrijednom 1.350.000 dolara, “Breguet Tourbillon Perpetual Calendar 3795pr/1e/9v6 od 185.808 dolara,...

Bonus video: