Optužuju komšinicu da je štene bacila sa drugog sprata

Vidak Vujović iz Podgorice podnio prijavu protiv susjede

20216 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Psu je ukazana veterinarska pomoć, Foto: Privatna arhiva
Psu je ukazana veterinarska pomoć, Foto: Privatna arhiva

Vidak Vujović iz Podgorice podnio je krivičnu prijavu protiv komšinice, jer je, kako tvrdi, bacila njihovog psa starosti dva i po mjeseca sa terase zgrade u kojoj žive.

U prijavi u koju su "Vijesti" imale uvid, on navodi da je u zgradu doselio prije oko mjesec i po, sa suprugom i maloljetnom kćerkom, a da je štene rase "dogo argentino" sa njima oko mjesec.

Tvrdi i da od kada je pas sa njima trpi pritiske komšinice, sa kojom dijele terasu i koja je vlasnica preko 20 mačaka.

Kako navodi u prijavi, ta komšinica više puta upozorila ga je da ukloni psa.

Vujović, pored ostalog, tvrdi i kako je komšinica početkom oktobra navodno prijetila riječima da će psa da baci sa terase i zakolje ga, a da je sjutradan čuo njen glas kako doziva njihovog psa i da su, navodno, nakon toga zatekli štene da leži na betonskim stepenicama ispred ulaza zgrade.

Vujović u prijavi navodi i kako je komšinica podnijela kontraprijavu zbog lažnog prijavljivanja.

Nakon ukazane veterinarske pomoći, pas je, kako je porodica ranije objavila na društvenim mrežama, dobro.

Prema Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja, mučenje životinja je "svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namjerno ili iz nehata izaziva bol, patnja, strah, stres, povreda... i tu, kako piše u zakonu, spada fizičko mučenje životinje "kojim se narušava fizička cjelovitost oštećenjem tkiva i organa, kao što je: batinanje, šutiranje...".

Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, ko ubije, povrijedi ili muči životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Više nevladinih organizacija u 2020. godini podnijelo je predlog za izmjenu i dopunu Krivičnog zakonika i, pored ostalog, tražilo da se za mučenje ili zlostavljanje životinje granica od jedne godine zatvora promijeni na dvije godine.

Taj predlog nije prihvaćen.

Bonus video: