Luka Bar: Titovu Jadranku izvukli na suvo

Brod godinama nije isplovljavao i godinama je bio na vezu u Luci Bar, a postojala je bojazan od prodora vode u potpalublje
401 pregleda 3 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Luka Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.11.2017. 16:54h

Motorna jahta “Jadranka” - nekadašnji predsjednički brod maršala Tita od juče je na suvom.

Radnici specijalizovane kompanije za servis mega jahti “OMC” izvadili su iz akvatorijuma luke Bar brod koji je u protokolarne svrhe koristio i crnogorski državni vrh.

Brod godinama nije isplovljavao i bio je na vezu u vojnom dijelu Luke Bar, a postojala bojazan da će doći do prodora vode u potpalublje.

Vađenje broda iz mora takozvanim travel-liftom obavljeno je u organizaciji Mornarice Vojske Crne Gore i firme “OMC”, koja je operater marine “Sveti Nikola“.

“Uz punu koordinaciju pukovnika Ramiza Pejčinovića, jahtu smo izvadili našim travel-liftom uz maksimalni oprez jer je brod star i težak 150 tona, a oplata mu je drvena. Operacija je odrađena bez problema i 'Jadranka' je sada na kopnu”, rekao je „Vijestima“ direktor firme “OMC” Mišo Ostojić.

Motorna jahta duga je 34, široka osam metara, sa gazom na krmi od 1,5 metara.

Sagrađena je u brodogradilištu Kraljevica 1977. godine, sa pogonskom grupom od dva dizel MTU motora koji su joj omogućavali maksimalnu brzinu od 25 čvorova.

U posadi je bilo 14 članova, a mogla je da primi maksimalno 40 gostiju.

Bonus video: