Konstatovali da je policija na Cetinju postupala profesionalno i efikasno

Konačno izjašnjavanje o Izvještaju odloženo je do dolaska predsjednika Komisije Dragana Ivanovića koji je opravdano odsutan, kazao je potpredsjednik Vlade

11454 pregleda 9 komentar(a)
Abazović, Foto: Luka Zeković
Abazović, Foto: Luka Zeković

Policija je tokom dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra postupala profesionalno i efikasno, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, navodeći da je to konstatovano i u izvještaju koji je sačinila Komisija Vladinog Biroa za operativnu koordinaciju bezbjednosnih službi (BOK).

Abazović je rekao da je sjednica Biroa održana danas, i da je konačno izjašnjavanje o Izvještaju odloženo do dolaska predsjednika Komisije Dragana Ivanovića koji je, kako je naveo, opravdano odsutan.

“Čim uspostavimo termin koji svima odgovara, mi ćemo podijeliti neka svoja razmišljanja i BOK će dati onda zaključke, svoje komentare na konačni izvještaj”, kazao je Abazović novinarima nakon konferecije povodom potpisivanja ugovora sa hotelom Mediteran.

Abazović je rekao da je na sjednici preovladao stav da u izvještaju nije dovoljno potencirana uloga državnog tužilaštva u potencijalnom suzbijanju rizika za dešavanje na Cetinju 4. i 5. Septembra.

“Siguran sam da će to biti glavni komentar nakon što se mi i zvanično izjasnimo, i vjerujem da će i Komisija to prihvatiti. Možda je to nešto što je promaklo, ali to je jako važna činjenica vezana za aktivnosti državnog tužilaštva u susret i tokom dešavanja na Cetinju”, kazao je Abazović.

On je rekao da je Izvještaj pročitao u ponedjeljak, i da je taj dokument „naravno tajan“.

„Međutim, nijesu tu neki segmenti da neko pravi konspiracije da su izrečene neke stvari koje već nijesu manje ili više poznate javnosti”, dodao je Abazović.

Povezani članci

12. Oktobar 2021.

Odlučivanju prisustvovali i oni što im tu nije mjesto

Prema njegovim riječima, BOK treba da daje profesionalan pogled na sve, a kako će to neko kasnije željeti da iskoristi, nije pitanje za Biro.

“Vjerovatno će svako imati neki komentar, govorim iz političkog dijela, ali to nije ambicija BOK-a”, kazao je Abazović.

Kako je naveo, ambicija Biroa je da se ima kvalitetan i vjerodostojan izvještaj, koji će proslijediti Vijeću za nacionalnu bezbjednost, koje ga nakon toga može proslijediti Vladi.

“Što se mene lično tiče, a to je konstatovano i u Izvještaju, postupci policije su bili profesionalni i efikasni. Uspjeli smo da sačuvamo javni red, građanski mir, i nakon veoma stresne i bezbjedonosno vrlo složene situacije nijesmo imali konflikt u produženom trajanju, nego je sve završeno toga dana”, naveo je Abazović.

BOK: Dio zaključaka o Izvještaju baviće se i postupanjem Tužilaštva u vezi događaja na Cetinju

„Biro za operativnu koordinaciju (BOK) upoznao se sa Izvještajem o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra na Cetinju, koji je sačinila Komisija koju je formirao BOK“, saopšteno je danas nakon sjednice BOK-a, na kojoj je, pored članova tog tijela, pristustvovao i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović.

Iz BOK-a je navedeno da će na svojoj narednoj tematskoj sjednici, nakon dodatnog sagledavanja prikupljenog materijala, konačno izjasniti i donijeti zaključke o Izvještaju Komisije.

Iz BOK-a su dodali da će se dio zaključaka o Izvještaju odnositi i na ulogu i postupanje Tužilaštva, prije, u toku i nakon događaja na Cetinju.

Bonus video: