Kiseonika troše 10 puta više nego prije pandemije

Samo nikšićka bolnica za dan potroši 55 flaša, odnosno preko 2.000 litara. Ovu terapiju zahtijeva oko 80 odsto hospitalizovanih

21310 pregleda 71 reakcija 15 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Nikšićka bolnica, za samo 24 sata, u prosjeku za terapiju kovid pozitivnih pacijenata potroši 55 flaša medicinskog kiseonika, odnosno 2.200 litara.

Potrošnja kiseonika, tvrde u Ministarstvu zdravlja, uvećana je oko 10 puta u odnosu na period kada nije bilo epidemije koronavirusa. Od 60 do 90 odsto pacijenata sa ozbiljnim kliničkim slikama koji su na bolničkom liječenju zahtijeva kiseoničku potporu.

”Terapija kiseonikom često je potrebna i dio je medicinskih protokola kod pacijenata sa težom upalom pluća koja je posljedica COVID-19 infekcije. Kiseonična terapija se koristi onda kada je zbog zapaljenja pluća narušena disajna funkcija. Ovom terapijom pacijent preko maske udiše čist kiseonik, dok kod pacijenata na respiratoru pomaže ili potupno zamjenjuje disajnu funkciju. Kiseoničnu terapiju pacijent može primati preko maske, nazalne kanile ili aparata sa visokim protokom kiseonika, dok kod pacijenata na respiratoru kiseonik do pluća stiže putem cjevčice (tubusa) ili posebne maske”, odgovorili su “Vijestima” iz resora Jelene Borovinić Bojović.

Kazali su da je u Crnoj Gori, ali i globalno, u svim ustanovama u kojima se liječe oboljeli od kovida-19 primjena ove terapije zastupljena kod velikog broja pacijenata. Tvrde i da je infrastruktura u ovoj oblasti značajno unaprijeđena u posljednjih deset mjeseci i da je rezervoar kiseonika u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) od tada uvećan tri puta.

”Kiseonik je prvi put dobila i bolnica u Pljevljima. Kapacitet Specijalne bolnice za plućne bolesti Brezovik je uvećan, a isto je učinjeno i u Opštoj bolnici Kotor. U toku su radovi u cilju povećanja kiseoničkih kapaciteta i u Opštoj bolnici Bar”, rekli su iz Ministarstva zdravlja.

Iz Opšte bolnice u Nikšiću “Vijestima” su kazali da je potrošnja kiseonika u odnosu na period prije epidemije u toj ustanovi povećana za 90 odsto. Kazali su da procenat hospitalizovanih koji zahtijeva terapiju kiseonikom u toj ustanovi iznosi 80.

Iz kotorske bolnice “Vijestima” su rekli da je potrošnja kiseonika prije epidemije, izraženo u novcu, iznosila 22.000 eura. Odgovorili su da je za nepunih devet mjeseci ove godine na kiseonik potrošeno 194.547,96 eura.

”Ukupna potrošnja medicinskog kiseonika za 2020. godinu iznosila je 33.886,77 eura”, pojasnili su.

KCCG je krajem prošlog mjeseca tenderom tražio medicinske gasove u vrijednosti od 750.000 eura, dok su beranska bolnica i pljevaljska takođe tražile kiseonik, i to za 22.000, odnosno 50.000 eura.

Potrošnja kiseonika zbog liječenja bolesnika sa koronavirusom značajno je uvećana svuda u svijetu, a pojedine zemlje, pogotovo afričke i azijske, suočene su sa nestašicom. U susjednoj Srbiji, prema pisanju medija, zabilježen je dnevni rekord kada je za 24 sata potrošeno sedam tona kiseonika.

BBC na srpskom objavio je da se u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara, koja je u kovid režimu, za dan potroše količine kiseonika koje su prije pandemije bile dovoljne za šest mjeseci.

Na bolničkom liječenju u Crnoj Gori u petak je bilo 365 kovid pozitivnih pacijenata, što je blagi pad u odnosu na prethodnu sedmicu.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović rekla je da je u toj ustanovi hospitalizovano najviše pacijenata, 125 i da je na respiratorima 19 osoba.

Govoreći o značaju vakcinacije, kazala je da je 18 pacijenata na respiratorima nevakcinisano.

Država trenutno raspolaže sa 538 kreveta za liječenje pacijenata sa infekcijom kovid-19, ali nadležni tvrde da bolnički kapaciteti nijesu fiksni.

Bonus video: