struka dala stav koje je najbolje rješenje

Vuković: Ili ćemo odustati od kolektora, ili će se graditi na predviđenoj lokaciji

Gradonačelnik Podgorice podsjetio da je ministar Mitrović formirao komisiju koja je došla do nedvosmislenog zaključka da je Botun jedina moguća lokacija

11413 pregleda 17 komentar(a)
Vuković, Foto: Boris Pejović
Vuković, Foto: Boris Pejović

Ili ćemo odustati od izgradnje postrojenja za prečićavanje otpadnih voda, ili će to postrojenje biti građeno u Botunu, poručio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

“Jedina alternativa je da odustanemo od projekta kao takvog”, naveo je Vuković za TVCG.

Policija je prije dva dana privela više mještana Botuna koji su protestovali zbog najavljene gradnje kolektora.

“Struka je, unazad petnaestak godina dala stav koja je najbolja i jedina moguća lokacija za izgradnju postrojenja i to ne domaća pamet, već međunarodni eksperti”, podsjetio je Vuković.

Kazao je, kako prenosi Portal RTCG, da je cilj bio da se od prvog dana u sve uključe mještani, pa i stanovnici Botuna.

Ističe i da je u početku komunikacija sa mještanima tekla kako treba, te da se izlazilo u susret zahtjevima stanovnika tog kraja.

“Problem nastaje kada se kao predstavnici Botuna pojavljuju nama u jednom broju tada nepoznati ljudi sa ultimativni zahtjevom da se ta lokacija promijeni. Mi smo pokušali da objasnimo da je to nemoguće. Dakle, odgovor je - ili ćemo odustati od izgradnje postrojenja za prečićavanje otpadnih voda ili će to postrojenje biti građeno na toj lokaciji. Zašto je nemoguće, oni su predložili dvije alternative, jedna je bliža mjesnoj zajednici Dajbabe, to nije moguće zato što se na toj lokaciji koja je inače u privatnom vlasništvu Uniproma, nalaze bunari koji služe za funkcionisanja KAP-a i ta lokacija je blizu manastira Dajbabe."

Druga lokacija koja su predložili mještani je, kako kaže Vuković, u blizini bazena crvenog mulja.

“Ni ta lokacija nije moguća, jer je predaleko od rijeke Morače, od mjesta ispusta, to je privatno zemljište i u pitanju je lokacija na kojoj je zemljište kontaminirano. Nama bi trebale godine da odradimo remedijaciju, kako bi stvorili pretpostavke da se taj projekat privede kraju”, kazao je Vuković.

On je ponovio da je Botun jedino mjesto za izgradnju kolektora, i podsjetio da je projekat finansirala i EU. Vuković je kazao i kako je dijelom razumije strahovanje mještana, zbog loših iskustava sa primorja, kada je riječ o izgradnji postojenja.

“Ovo postrojenje je bitno i tehnički i tehnološki mnogo naprednije imamo potpuno zaokružen ciklus imamo kvalitetno zbrinut mulj i garantuje se da će kvalitet vode biti takav da na ispustu on neće negativno uticati na kvalitet vode u rijeci Morači”.

“Ne postoji nijedan racionalan razlog da se neko protivi tome”, naveo je gradonačelnik Podgorice.

On ističe i da je razgovarao sa mještanima Botuna, koji se protive izgradnji kolektora.

Saopštio je i da je resornom ministru Ratku Mitroviću rekao da nije moguće mijenjati lokaciju.

“Ne zato što gradonačelnik navija za jednu ili drugu, meni je u principu svejedno, nego zato jer struka rekla svoje”, kazao je Vuković.

Ističe je i da je ministar Mitrović formirao komisiju koja je došla do nedvosmislenog zaključka da je to jedina moguća lokacija.

“U dokumentu koji sam ja objavio stoji potvrda ovoga što sam ja rekao iz aprila, znači već tada je ljudima iz Ministarstva bilo jasno da ovo što pričam je jedino realno kada je ovaj projekat u pitanju. Sve drugo je nažalost, politička igra”, kazao je Vuković i dodao da od međunarodnih partnera očekuju novac za taj projekat.

“Dvadeset tri miliona ćemo dobiti do kraja godine. Mi smo taj dokument morali da pošaljemo da je kad se tiče lokacije i planske dokumentacije sve kako treba i ministar je stavio svoj potpis ispod toga. I sve ostalo je politička igra, vrlo ružna i nekorektna prema meni kao gradonačelniku”, naveo je Vuković.

Kazao je i da se 17. oktobra se zatvara tender i, kako kaže, imaće najmanje tri ponude i onda je na komisiji da ocijeni kvalitet tih ponuda.

“Ja računam da taj dio posla možemo završiti do kraja godine i onda početkom naredne potpisati ugovor i izvođenju radova”, zaključio je Vuković.

Podsjetio je da je riječ o projektu u koji će biti uloženo više od 50 miliona eura, te da će na taj način Podgorica trajno riješiti problem u oblasti zaštite životne sredine.

“Na ovaj projekat je potrošeno već oko osam miliona eura”, zaključio je gradonačelnik glavnog grada.