Potreban negativan test za pojedine procedure u KCCG

U Pljevljima najviše zaraženih na 100.000 stanovnika

13252 pregleda 92 reakcija 2 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Pacijenti koji u Kliničkom centru (KC) treba da rade gastroskopiju, kolonoskopiju, kateterizaciju moraju da imaju negativan PCR test na novi koronavirus.

To su “Vijestima” odgovorili iz ove ustanove upitani za koje procedure je neophodan negativan test, s obzirom na žalbe pacijenata da im traže negativan nalaz za pojedine usluge iako su vakcinisani protiv kovida-19.

”Obavezan negativan PCR test je potreban kada se rade planirane invanzivne dijagnostičke ili terapeutske procedure (na primjer gastroskopija, kolonoskopija, kateterizacija...), zatim planirani operativni zahvati, kao i za sve pacijente koji se primaju na dalje bolničko liječenje. Kod hitnih stanja testiranje se radi pri prijemu u Urgentnom centru, dok je kod planiranih prijema pacijenata potrebno uz medicinsku dokumentaciju da ima i negativan PCR test ne stariji od 72 sata”, odgovorili su iz KC.

Pojasnili su da negativan PCR test treba da imaju i svi zaposleni nakon korišćenja godišnjeg odmora.

Iz KC su rekli da za ambulantne preglede nije potreban negativan PCR test.

”Potrebno je jedino da nema temperaturu pri dolasku na pregled i bude upitan da li ima simptome, dok je obavezno poštovanje preporučenih opštih preventivnih mjera (dezinfekcija ruku prije ulaska na Polikliniku, nošenje zaštitne maske i držanje odstojanja)”, saopšteno je.

Na podgorički aerodrom u petak ujutru stići će 40.000 vakcina Sputnjik V, saopštili su juče iz Ministarstva zdravlja. Kazali su da će vakcinacija Sputnjikom da počne 16. oktobra i da se u narednom periodu očekuje i dolazak 100.000 doza Sinovak vakcine. Iz Ministarstva su pojasnili da je do sada u Crnu Goru stiglo ukupno 879.980 doza vakcina različitih proizvođača.

Najveći broj inficiranih na 100.000 stanovnika u Crnoj Gori je u Pljevljima, gdje je za posljednjih petnaest dana od posljedica koronavirusa preminulo 19 građana.

Najviše preminulih građana u jednom danu registrovano je 4. i 5. oktobra, kada su bitku sa opakom bolešću izgubila po tri Pljevljaka. Među preminulim građanima najmlađa pacijentkinja imala je 37 godina.

U istom periodu od korona virusa zaraženo je 756 Pljevljaka.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ) u najsjevernijoj crnogorskoj opštini juče je bilo aktivno 570 slučajeva infekcije koronavirusom, odnosno svaki 45 stanovnik Pljevalja nalazi se u samoizolaciji.

Uprkos poražavajućim brojkama, za sada niko od nadležnih u državi ne preduzima ništa kako bi se ovo stanje popravilo, a ni nadležne opštinska služba ne oglašavaju se tim povodom.

Da je situacija u Pljevljima ozbiljna govore podaci iz pljevaljske bolnice, čiji su kapaciteti od 40 kreveta na kovid odjeljenju danima popunjeni.

Direktor Opšte bolnice u Pljevljima Saša Grbović “Vijestima” je kazao da se trenutno na liječenju u kovid ambulanti nalazi 40 pacijenata.

”Taj broj se praktično iz sata u sat mijenja. Od ukupnog broja hospitalizovanih njih 24 je na kiseoniku. Ima i pacijenata koji su na višim protocima kiseonika”, kazao je Grbović.

U Pljevljima je, prema podacima Doma zdravlja, kompletno vakcinisano preko deset hiljada građana, što je manje od 40 odsto ukupnog broja stanovnika.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP), “Vijestima” su saopštili da su u Pljevljima u periodu od 14. juna do 26. septembra 2021. godine, izvršene 674 kontrole, u kojima su utvrđene samo tri nepravilnosti.

”Radi otklanjanja dvije utvrđene nepravilnosti, Turistička inspekcija je podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka (za nenošenje zaštitne maske) i kriivčnu prijavu (za neposjedovanje jednog od dokaza iz nacionalne kovid potvrde), dok je Zdravstveno sanitrana inspekcija utvrdila jednu nepravilnost koja se odnosila ne nepoštovanje rješenja o smještaju u samoizolaciju, za koju je podnijeta krivična prijava”, odgovorili su iz UIP.

Bonus video: