Kolašinci se ne miješaju u odluke koje im određuju život

Kolašinci nezainteresovani da prisustvuju javnim raspravama o važnim pitanjima grada. Ogromnoj većini javnih rasprava godinama nije prisustvovao nijedan građanin, ali ni predstavnik političkih partija

4618 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinke i Kolašinci nemaju naviku da učestvuju u javnim raspravama i na taj način utiču na sadržaj odluka, programa i planova, kojima se u velikoj mjeri određuje kvalitet njihovog života. Na desetine takvih dokumenata bilo je na dnevnom redu sjednica Skupštine opštine, na kojima se odlučivalo bez ijedne sugestije građana.

Ta činjenica, bar kako tvrde, zabrinjava i predstavnike lokalne vlasti. Predsjednik SO Milan Đukić kaže da nimalo nije zadovoljan učešćem građana na javnim raspravama.

"Ogromnoj većini javnih rasprava tokom mog mandata, minule tri godine, nije prisustvovao nijedan građanin. Dio tehničkih uslova koji se tiče tih javnih rasprava, a to je prostor male i velike sale Centra za kulturu i procedura snimanja i praćenja su na najvećem nivou. Međutim, nedovoljno je prisustvo građana koji ponekad negoduju zbog pojedinih rješenja, ali nakon usvajanja dokumenata koji su imali svoju javnu raspravu", kaže Đukić za "Vijesti".

Najsvježije je negodovanje građana zbog lokacije za dječje igralište. Ta lokacija određena je još prije par godina Programom privremenih objekata. Tada niko nije zamjerio izvršnoj vlasti zbog toga što je Trg Vukmana Kruščića određen za postavljanje mobilijara za igralište. Nasuprot tome, mještani Kraljskih Bara, koji protestuju zbog gradnje mHE na vodotocima njivog sela, tvrde da nijesu ni znali kada je održavana javna rasprava o Elaboratu o projeni uticaja na životnu sredinu za te objekte. Elaborat, kako su više puta saopštavali, među najproblematičnijim je u cijeloj proceduri koja je vodila davanju koncesija.

U Opštini tvrde da poštuju zakon kada je riječ o načinu obavještavanja građana o javnim raspravama. Informacja o tome objavljuje se, tvrde u kabinetu predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, na oglasnoj tabli na ulazu u Opštinu i na sajtu Opštine.

Međutim, i Đukić i Bulatović ocjenjuju da to, izgleda, nije dovoljno.

"To je zakonom propisan način objavljivanja. U praksi, pogotovo Kolašina, pokazuje da se mora pribjegavati dodatnim aktivnostima kako bi se javnost i građani aktivnije uključili u javne rasprave", kaže Đukić.

On smatra da najprije treba modernizovati opštinski sajt i otvoriti Facebook stranicu Opštine.

"Prije otvaranja javne rasprave i tokom nje, najavu i obavještenja treba promovisati na društvenim mrežama koje su najbolji način obavještavanja građana u urbanom dijelu i na seoskom području. Objave treba koncipirati ciljano, sažeto i razumljivo kako bi građani prepoznali javni interes, to jest, svoj interes u njima. Da je bilo razuma i volje u slučaju RTV, mogao se i on koristiti u ove svrhe", kaže Đukić.

Ponekad se, objašnjavaju iz kabineta Bulatovića, i informacije o javnim raspravama daju i preko oglasnih strana u dnevnim novinama. Ipak, kako kažu, treba iskoristiti "sve mogućnosti da se građani motivišu i da aktivnije prihvate tu svoju demokratsku šansu".

"Pored načina obavještavanja koje preciziraju zakonski normativi, treba tražiti još modela. Možda bi trebalo razmisliti da se preko rukovodstva mjesnih zajednica obavještavaju građani, pogotovo o nekim predlozima odluka koje se tiču života građana na tom prostoru", ocjenjuju iz kabineta predsjednika Opštine.

Prema iskustvima iz lokalne uprave najviše pažnje i najviše prisutnih na javnim raspravama bude kada se raspravlja o predlogu budžeta. Građani su, kako tvrde, preko svojih kulturnih, sportskih i ostalih interesovanja, zainteresovani da prate budžetske projekcije i da saopštavaju svoje predloge tokom javne rasprave. U Bulatovićevom kabinetu, kažu, da je izostalo interesovanje kada je sadržaj urbanistička materijala.

Đukić je zabrinut što učešće javnosti izostalo tokom javne rasprave o Prostorno-urbanističkom planu Kolašina, za šta je, kaže, odgovorno resorno ministarstvo.

"To je najvažniji strateški dokument koji određuje, između ostalog, i ekonomsku sudbinu i opstanak građana i Opštine. Ministar Ratko Mitrović je najavio ponavljanje javne rasprave, ali nikako da dođe do toga. Plan je stopiran, čime su stopirane sve aktivnosti i nade u pravcu razvoja i boljeg života građana Kolašina", kaže Đukić.

Predstavnici političkih partija, obično uopšte ne učestvuju u javnim raspravama što je, ocjenjuje predsjednik SO, poražavajuće. Odbornici su, podsjeća on, birani da zastupaju interese građana Kolašina, pa to ne bi trebalo da se dešava.

"Odbornici bi trebalo da doprinose boljoj obaviještenosti građana i promociji javnih rasprava. Pojedini odbornici željni medijske pažnje, nijesu prisutni na javnim raspravama jer im je "lakša" populistička kritika na sjednicama SO i u medijima, nego da nešto konkretno i konstruktivno predlože tokom te javne rasprave kako bi odluke bile kvalitetnije. U prilog tome govori i činjenica da sam na ogromnoj većini javnih rasprava bio jedini odbornik SO", zaključuje on.

Bonus video: