Crna Gora izabrana za članstvo u Savjetu UN-a za ljudska prava za period 2022-2024.

Članstvo u ovom tijelu svjetske organizacije, poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova, dodatna je obaveza da poštovanje i zaštita ljudskih prava ostanu imperativ na unutrašnjem planu

4466 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ohchr.org
Foto: ohchr.org

Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Crna Gora biće članica Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava u okviru istočno-evropske grupe država (Ženeva), u periodu od 2022. do 2024. godine.

"Izuzetan uspjeh crnogorske diplomatije rezultat je demokratskih vrijednosti koje Crna Gora baštini, te opredjeljenja da temeljne tekovine poput ljudskih prava i sloboda štitimo i kontinuirano unapređujemo na nacionalnom i međunarodnom nivou", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se da je tokom predstavljanja crnogorske kandidature za članstvo u tom tijelu, predstavljena "jasna orjentacija naše države da sve njene politike i strategije budu usmjerene ka reformskim procesima, te nadgradnji demokratskih kapaciteta i osiguravanju prosperiteta, blagostanja i bolje budućnosti svih građana".

Ovi prioriteti na unutrašnjem planu, dodje se u saopštenju, ujedno oslikavaju privrženost naše države vrijednostima i principima na kojima počiva međunarodni poredak.

"Takođe, crnogorsku kandidaturu dodatno je ojačala činjenica da naša zemlja predstavlja pozitivan primjer multietničkog sklada, dok je upućena nedvosmislena poruka da očuvanje kulturne, etničke i konfesionalne raznolikosti ostaje visoko na listi nacionalnih prioriteta, baš kao i težnja Crne Gore da njeguje dobrosusjedsku politiku i kao takva bude faktor stabilnosti u regionu", saopšteno je.

Članstvo u ovom tijelu svjetske organizacije, poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova, dodatna je obaveza da poštovanje i zaštita ljudskih prava ostanu imperativ na unutrašnjem planu, predstavljajući istovremeno i obavezu da i dalje budemo pouzdan partner međunarodne zajednice pružajući podršku u naporima da spriječi kršenje prava i suzbijanje sloboda širom svijeta.

"O takvom opredjeljenju Crne Gore svjedoči činjenica da je naša država aktivna u gotovo svim multilateralnim forumima koji promovišu ljudska prava", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: