Balaban potvrdio da je Cetinjski manastir upisan kao svojina MCP

Balaban smatra da je odluka Uprave rezultat poštovanja Ustava i zakona, te da je odluka i u interesu građana koji će na isti način moći da ostvare svoja prava pred nadležnim organima

12814 pregleda 117 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske, potvrdio je član pravnog savjeta MCP Igor Balaban.

On je za TVCG kazao da su prije nekoliko dana uputili zahtjev kako bi se "ispravila greška u listu nepokretnosti" iz 1996. godine.

Podsjetio je da je tada, umjesto prava svojine, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj dato samo pravo korišćenja Manastira Svetog Petra.

Balaban smatra, kako prenosi portal RTCG, da je najnovija odluka Uprave za katastar i državnu imovinu rezultat poštovanja Ustava i zakona, te da je odluka i u interesu građana koji će na isti način moći da ostvare svoja prava pred nadležnim organima.

Da je Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske, saopštio je ranije danas i v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić.

Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo Prijestonice Cetinje.

Cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila je u septembru zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske za brisanje Prijestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Tada je zahtjev odbijen je kao neosnovan za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti, i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP.

Vlada je, takođe u septembru, bez održavanja sjednice, donijela zaključke u kojima nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine.

Bonus video: