MUP: Nesagledive posljedice trgovine ljudima po žrtve i društvo

Ministarstvo, u saradnji sa Ambasadom SAD, realizuje kampanju posvećenu promociji SOS linije za žrtve trgovine ljudima

5657 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: MUP
Ilustracija, Foto: MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je, povodom obilježavanja 18. oktobra - Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, podsjetilo javnost na opasnosti od tog ozbiljnog društvenog problema, koji je globalnog karaktera.

Trgovina ljudima, kako navode, osim što je u pitanju teško krivično djelo, predstavlja jedan od najtežih oblika ugrožavanja osnovnih ljudskih prava, u prvom redu prava na život i slobodu kretanja, a posljedice koje ostavlja po žrtve i društvo su nesagledive.

MUP je, u cilju podizanja nivoa svijesti javnosti o tom problemu, kao i o dostupnim službama za pomoć i podršku, u saradnji i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država otpočeo realizaciju višemjesečne kampanje posvećene promociji SOS linije za žrtve trgovine ljudima 116666, koja je dostupna 24 časa i prema kojoj su pozivi besplatni i anonimni sa svih mreža u Crnoj Gori.

"U okviru ove kampanje izrađeni su posteri sa porukama koje su i prevedene na albanski, engleski i ruski jezik, a koji su postavljeni na bilbordima na osam lokacija širom Crne Gore, a isti će se naći i na svim graničnim prelazima. Cilj ove aktivnosti je da još jednom pozovemo javnost, posebno mlade ljude, da svoju pažnju usmjere na sve potencijalno sumnjive situacije koje ih mogu dovesti u opasnost da postanu žrtve trgovine ljudima", saopšteno je iz MUP-a.

Kazali su da će i u narednom periodu biti posvećeni koordinaciji aktivnosti na planu sprovođenja nacionalne politike borbe protiv trgovine ljudima kroz implementaciju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima 2019-2024. godine, jačanje multidisciplinarnog pristupa i unaprjeđenje regionalne i međunarodne saradnje u toj oblasti.

Bonus video: