Centar za ženska prava pokreće online kampanju protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu ili pri zapošljavanju

Ova online kampanja ima za cilj da informiše građanke i građane o različitim formama seksalnog uznemiravanja na radnom mjestu ili pri zapošljavanju, o zakonskim okvirima kao i primjerima sekusalnog uzmeniravaja na radu ili pri zapošljavanju

1537 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Centar za ženska prava pokreće online kampanju protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu ili pri zapošljavanju u okviru projekta “Osnaživanje organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije i unapređenje radnih prava žena”, saopšteno je iz te NVO.

Kako su kazali, ova online kampanja ima za cilj da informiše građanke i građane o različitim formama sekusalnog uznemiravanja na radnom mjestu ili pri zapošljavanju, o zakonskim okvirima kao i primjerima sekusalnog uzmeniravaja na radu ili pri zapošljavanju izvedenih iz istraživanja „Rodno-zasnovana diskriminacija u oblasti rada i zapošljavnja“ iz 2019. godine.

"Seksualno uznemiravanje je zakonom zabranjeno. U Crnoj Gori zakon o radu zabranjuje seksualno uznemiravanje na radnom mjestu i u vezi sa radom", navodi se u njihovom sopštenju.

Ova online kampanja će u isto vrijeme biti pokrenuta u pet drugih zemalja na Zapadnom Balkanu i to: Kosovo, Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija i trajaće od 18.10. do 30.10.2021. godine.

Prijavite seksulano uznemiravanje na radnom mjestu ili pri zapošljavanju Inspekciji rada: +382 (0)20 673 124 i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda – Ombudsmanu: +382 (0)20 225 395. Obratite se Centru za ženska prava za besplatnu pravnu pomoć: +382 (0)20 644 193.

Centar za ženska prava jedna je od partnerskih organizacija koje realizuju projekat “Osnaživanje organizacija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije i unapređenje radnih prava žena”, čiji je nosilac Mreža žena Kosova. Pored Centra za ženska prava, projekat SPROVODE sledeće organizacije: GADC iz Albanije, kancelarija Kvinna till Kvinna iz Srbije, Reactor iz Makedonije i Helsinški komitet građana Banja Luka iz Bosne i Hercegovine.

Bonus video: