MCP: Nije ostvareno novo pravo, samo ispravljena greška u unosu podataka

Iz Mitropolije su ocijenili da je "kriminalizovanje" svakog njihovog zahtjeva u pogledu ostvarenja prava MCP ništa drugo nego diskriminacija i širenje vjerske netrpeljivosti

14510 pregleda 147 reakcija 47 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Shutterstock
Cetinjski manastir, Foto: Shutterstock

Novim rješenjem Uprave za katastar i državnu imovinu, u vezi Cetinjskog manastira, nije ostvareno niti stečeno nikakvo novo pravo, već je samo ispravljena greška unosa podataka iz rješenja u katastarsku evidenciju, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ocijenili su da je "kriminalizovanje svakog zahtjeva" Mitropolije u pogledu ostvarenja njenih prava ništa drugo nego diskriminacija i širenje vjerske netrpeljivosti.

"Osporavanje legitimnih i zakonskih prava Mitropolije crnogorsko-primorske je duži niz godina bilo normalizovano u Crnoj Gori, pa se danas svaki korak kojim se neko neprikosnoveno pravo priznaje Crkvi, kod jednog dijela javnosti posmatra kao nekakvo naročito privilegovanje Mitropolije. Kriminalizovanje svakog zahtjeva Mitropolije u pogledu ostvarenja njenih prava je ništa drugo nego diskriminacija i širenje vjerske netrpeljivosti."

"Rješenjem nadležne Komisije za izlaganje KO Cetinje I br. UP I 05-915 od 11.4.1996. godine je utvrđeno da je Cetinjski manastir (odnosno, kako je tamo navedeno, Manastir Sv. Petar) nosilac prava svojine nad svim objektima u Listu nepokretnosti 915, u kojem je vodi i sam manastir. Međutim, to pravo nikad nije unešeno onako kako je utvrđeno rješenjem, već je upisano samo pravo korišćenja bez oznake nosioca prava svojine. Uprava za katastar i državnu imovinu je na naš nedavni zahtjev za ispravku greške, donijela, po našem mišljenju, zakonito i pravedno rješenje i naložila da se u tom Listu evidentira pravo svojine, utvrđeno rješenjem iz 1996", saopšteno je iz MCP.

Novo rješenje, kako su kazali, uopšte nije tretiralo pitanje vlasništva nad zemljištem, "na kojem i dalje, neustavno", Prijestonica Cetinje figurira kao nosilac prava svojine, dok je nosilac prava korišćenja Manastir Sv. Petar.

"To stanje je novijeg datuma, tek od 2005. godine, što je prvi put u istoriji da se Prestonica Cetinje pojavljuje kao nosilac prava svojine na zemljištu na kojem se nalazi manastir, ali i na hiljadama parcela privatnih vlasnika na Cetinju. Sve u svemu, ovim rješenjem nije ostvareno niti stečeno nikakvo novo pravo, već je samo ispravljena greška unosa podataka iz rješenja u katastarsku evidenciju", dodaju iz MCP.

Onima koji, kako dodaju, javno negoduju protiv legitimne i zakonite odluke donijete u zakonskoj proceduri, poručuju da "ova zemlja ima svoje institucije i propise".

"Ovo rješenje koje im smeta, kao uostalom i svako drugo, podložno je provjeri drugostepenih organa, a potom i nadležnih sudova. Mitropolija je u prethodnom periodu bila prinuđena da vodi postupke i više godina da bi dokazala svoja nesporna prava. U velikoj mjeri je u tome i uspjevala, blagodareći nezavisnim i pravdoljubivim pojedincima u državnim organima i sudovima, koji su odoljevali pritisku režima donoseći odluke po pravdi i sopstvenoj savjesti. Nažalost, bilo je mnogo onih koji su za Mitropoliju imali posebne i, po nju, nepovoljne aršine", saopštili su iz MCP.

Kazali su da ne traže niti dobijaju bilo kakve privilegije u odnosu na bilo kojeg nosioca prava svojine, već da zahtijevaju i očekuju samo ravnopravnost sa ostalim crkvama i vjerskim zajednicama, kao i sa svim drugim nosiocima prava svojine.

"Ekstremizam koji bi prijetio nasiljem samo zato što neko ostvaruje svoja legitimna i Ustavom i zakonima garantovana prava, kao što je pravo svojine u ovom slučaju, potpuno je neprihvatljiv za Mitropoliju. 'Pravdi je nasilje najgori protivnik.' Opšti imovinski zakonik Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: