Novih 37 kilometara staze "Vrhovi Balkana"

"Unaprijeđenjem mape pružena je mogućnost turistima da uz originalnu (vanila) verziju staze, iskuse novu avanturu dugu više od 37 kilometara bogatu drevnom kulturnom baštinom, prirodnim kuriozitetima i najljepšim panoramskim vidikovcima u Crnoj Gori pa i šire" saopštio je direktor Turističke organizacije Gusinje Irfan Radončić

3135 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Foto: TO Gusinje
Foto: TO Gusinje

Jedna od planinarskih staza u Evropi "Vrhovi Balkana" dobila je ažurirano izdanje mape, dodatnih 37 kilometara staze, saopšteno je iz Turističke organizacije Gusinje.

Staza Vrhovi Balkana koja je duga 192 kilometra prolazi kroz Crnu Goru, Albaniju i Kosovu i kako navode iz TO, jedna je od najljepših planinarskih staza u Evropi, sa usponom od 2.300+ mnv, a osvojila je i prvu nagradu Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC) u Abu Dabiju 2013. godine.

"Unaprijeđenjem mape pružena je mogućnost turistima da uz originalnu (vanila) verziju staze, iskuse novu avanturu dugu više od 37 kilometara bogatu drevnom kulturnom baštinom, prirodnim kuriozitetima i najljepšim panoramskim vidikovcima u Crnoj Gori pa i šire" saopštio je direktor Turističke organizacije Gusinje Irfan Radončić.

Istakao je da "Vrhovi Balkana" od sada pokriva prostorne cjeline Alipašini izvori i Grebaje, uvećavajući ukupnu dužinu staze na teritoriji opštine Gusinje za čitavih 17 kilometara – što je značajan uspjeh koji će doprinijeti razvoju turizma. Odavde se staza dalje nastavlja preko Tepishta i Bordolecita do Theth-a u Albaniji.

Izražavajući zajedničku spremnost za rad na zaštiti i održivom razvoju zaštite životne sredine predsjednici opština Peći, Plava, Gusinja i Skadra su tokom 2021. god. potpisali Memorandum o razumijevanju koji se tiče upravljanja stazom.

Vrhovi Balkana
foto: TO Gusinje

Direktorica TO Plav Samira Canović kazala je da su u ovom izdanju mape napravljene dvije korekcije na dionici koja prolazi kroz teritoriju Opštine Plav, kao odgovor na primjedbe turista koji su prolazili stazom, a sve u cilju poboljšanja njihove bezbjednosti i zaobilaženja monotonih djelova odnosno podizanja nivoa sveukupnog doživljaja korisnika staze.

"Ipak, projekat ove veličine ne bi bio moguć bez zalaganja kolega Anke Kujović iz MERa i posebno Thomasa Woehrsteina, eksperta CIM-a, na čemu smo im mi iz LTO Plava i Gusinja posebno zahvalni", zaključila je ona

„Huber Kartographie" nedavno je izdao dopunjenu verziju sa osvježenim dizajnom, čijom izradom je koordinisalo Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore u saradnji sa GIZ-om (Njemačkom vladinom organizacijom za međunarodnu saradnju) i turističkim organizacijama Plava, Gusinja, Peći i Skadra.

Bonus video: