prihvaćen predlog koji su podnijeli Komunalnoj inspekciji

HRA: Pozdravljamo privremenu obustavu iseljenja porodice Ajkunić

Oni su u dopisima Glavnom gradu, kao i zahtjevom uz tužbu Upravnom sudu, zatražili odlaganje zahtijevajući od lokalne samouprave da Ajkunićima obezbijedi alternativni smještaj, jer bi oni u slučaju rušenja bespravno podignute barake ostali na ulici

3044 pregleda 1 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravlja odluku Komunalne inspekcije Glavnog grada da odloži izvršenje prethodno izdatog rješenja kojim je Podgoričaninu Smailu Ajkuniću naređeno da sruši baraku u kojoj živi sa suprugom i dvoje male djece.

Time je, kako ističu, prihvaćen predlog za odlaganje izvršenja, koji je HRA za Ajkuniće podnijela Komunalnoj inspekciji i spriječeno je da se ova porodica nađe na ulici sa djecom od tri godine i 17 mjeseci.

Međutim, iz HRA navode da uslovi u baraci i dalje nisu adekvatni za život, a da porodica nema nikakvih prihoda, te da su danas apelovali na nadležne gradske vlasti da im i dalje pomognu.

"Pored toga, apelovali smo na gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i direktorku Centra za socijalni rad Mariju Popović da se u Glavnom gradu, koji više nema sklonište za beskućnike, u susret zimi uspostavi bar protokol za njihovo zbrinjavanje na drugi način. U slučaju Ajkunića, Komunalna inspektorka Nada Bojović je našla da su razlozi za odlaganje rješenja opravdani “jer bi po ocjeni Komunalnog inspektora izvršenjem rješenja nastupila nepopravljiva šteta stranci, a odlaganje se ne protivi javnom interesu i priroda odnosa to dozvoljava”, navodi se u njihovom saopštenju.

Oni su u dopisima Glavnom gradu, kao i zahtjevom uz tužbu Upravnom sudu, zatražili odlaganje zahtijevajući od lokalne samouprave da Ajkunićima obezbijedi alternativni smještaj, jer bi oni u slučaju rušenja bespravno podignute barake ostali na ulici.

"Istakli smo da na osnovu člana 11 Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, čija je Crna Gora ugovornica, država prinudnim iseljenjem ne smije stvarati beskućnike i ugrožavati prava na život i zdravlje. Podsjetili smo da je u sličnom slučaju protiv Srbije, koji su podnijele naše kolege iz NVO A11, Evropski sud za ljudska prava donio privremenu mjeru kojom je Srbiji naložio da obustavi prinudno iseljenje", saopštili su iz HRA.

Podsjetili su da je Ajkuniću početkom februara 2021. godine izgorjela baraka na Koniku, a da je od marta do kraja avgusta porodica živjela u privatnom smještaju koji je morala da napusti jer, kako kažu, svega 100 eura koje prima od Sekretarijata za socijalno staranje nije bilo dovoljno da pokrije troškove stanarine, vode, struje, a naročito ne da se četvoročlana porodica prehrani. Ajkunić je zatim izgradio malu baraku (od 15m2) na državnom zemljištu u predgrađu Podgorice da bi porodicu sklonio sa ulice.

"Komunalna inspektorka Komunalne inspekcije Glavnog grada, Nada Bojović, 9. septembra je izdala rješenje kojim je Ajkunićima naređeno da u roku od 24h uklone baraku. HRA je u ime ove porodice podnijela žalbu Glavnom administratoru Glavnog grada", podsjetili su iz HRA.

Dodaju i da iako su Centar za socijalni rad i gradski sekretarijat za socijalno staranje bili upoznati sa situacijom Ajkunića, Glavni administrator Glavnog grada, Vuksan Vuksanović je 29. septembra ipak "odbio žalbu HRA kao neosnovanu" čime se porodica Ajkunić dovela u rizik od neotklonjivih posljedica.

HRA je zatim u ime Ajkunića zatražila odlaganje izvršenja Komunalnoj inspekciji kao i tužbu Upravnom sudu sa zahtjevom za obustavu izvršenja rušenja da bismo spriječili da se Ajkunići s malom djecom nađu na ulici.

"Komunalna inspektorka, Nada Bojović, je usvojila naš zahtjev za obustavu izvršenja rušenja do konačne i pravosnažne odluke Upravnog suda Crne Gore", saopštili su.

Preporučujemo za Vas