Budvani dio međunarodne mreže

Ivanović je “Vijestima” kazao da je u fokusu programa Erasmus+ jačanje potencijala mladih za aktivno učešće u građanskom društvu, razvoju liderskih vještina, solidarnosti i razumijevanju između kultura.

2865 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Prvi put su dvije škole iz Crne Gore, budvanska Srednja mješovita škola “Danilo Kiš” i Srednja stručna škola “Ivan Uskoković” postale partneri u Erasmus+, programu Evropske unije koji podržava projekte saradnje u tri oblasti - obrazovanje, mladi i sport.

Menadžeri projekta budvanske SMŠ “Danilo Kiš” Ivan Ivanović i Ljubica Miljanić Janjušević nedavno su se vratili iz italijanske Albe, gdje su boravili u tamošnjem centru Apro Formazione, koji koordinira projektom koji sprovodi zahvaljujući finansiranju EU.

Ivanović je “Vijestima” kazao da je u fokusu programa Erasmus+ jačanje potencijala mladih za aktivno učešće u građanskom društvu, razvoju liderskih vještina, solidarnosti i razumijevanju između kultura.

“Erasmus+ promoviše priznavanje i vrednovanje stečenih kvalifikacija u obrazovanju, otvoreni pristup obrazovnim materijalima dokumentima i medijskim sadržajima. Aplikacioni proces je počeo u junu 2020. našu školu je kontaktirao kolega iz Hrvatske i ponudio da se priključimo projektu koji je osmislio Apro Formazione iz italijanske Albe. Prihvatili smo i od juna do oktobra 2020. pripremali smo dokumentaciju, održavali sastanke i kontakt sa kolegama iz Italije. U međuvremenu smo ostvarili prijateljske i kolegijalne veze sa kolegama iz Podgorice da bismo zajedno pokušali da ispunimo ciljeve koji su traženi u aplikaciji”, kazao je Ivanović “Vijestima”.

Prema njegovim riječima, prije Nove godine su dobili informaciju da je projekat ocijenjen od strane Evropske komisije visokom ocjenom.

”Prvog radnog dana 2021. smo dobili informaciju da je projekat odobren i da zvanično počinje. Naziv projekta je Vet to Vet, znači stručno obrazovanje i obuka - izgradnja kapaciteta na zapadnom Balkanu. Partnerstvo čini deset pružalaca usluga srednjeg stručnog obrazovanja sa više od 2.700 zaposlenih i 41.000 učenika. Pet partnera su iz Italije Hrvatske Slovenije, Holandije i Finske, a pet partnera su iz Crne Gore, BiH i Kosova. U pitanju su Apro Formazione (Alba, Italija), ROC Noorderpoort (Groningen,Holandija), Sedu (Seinajoki, Finska), Strukovni centar SIC Ljubljana, i Gospodarska škola - Čakovec, kao I JU Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo BiH, Qendra e Kompetences -Ferizaj,Kosovo, Diakovie Training Center - Mitrovica, Kosovo, JU Srednja stručna škola “Ivan Uskoković” Podgorica i JU SMŠ “Danilo Kiš Budva”, naglasio je Ivanović.

V. L.

Bonus video: