Kolašin: Terasu uklanjaju zbog pritiska moćnika

Vlasnici lokala u centru Kolašina tvrde da ispunjavaju sve propisane uslove i da je neće micati

6446 pregleda 148 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Uprkos, kako tvrde, poštovanju svih lokalnih propisa i dobijenim Urbanističko tehničkim uslovima (UTU), vlasnicima lounge bara “La manche” u Ulici IV proleterske u Kolašinu iz nadležnog sekretarijata naloženo je da uklone ugostiteljsku terasu, tendu i podnu podlogu, ispred tog objekta.

Momčilo Bulatović, Nikola Krneta i Ranko Peković za “Vijesti” kažu da su u terasu uložili više od 20.000 eura, da je postavljena u skladu sa Programom privremenih objekta, ali da im iz kancelarije Glavnog gradskog arhitekte (GGA) nijesu dali saglasnost. Tvrde i da je na GGA izvšen politički pritisak pojedinih čelnika kolašinske vlasti.

”Nama je bilo potrebno idejno rješenje, a pošto nam je terasa preko 30,2 kvadrata bio nam je potreban i revidovani projekat. Sve je rađeno precizno prema smjernicama iz UTU. U međuvremenu, dva-tri dana prije nego što smo očekivali da dobijemo saglasnostod GGA, postavili smo terasu. Požurili smo jer su izvođači radova imali puno posla na primorju, pa da bi stigli da urade. Tada je nekome to zasmetalo, a predsjednik SO Milan Đukić je, prema našem mišljenju, izvršio neprimjeren politički uticaj i zvao u kancelariju GGA”, tvrde vlasnici.

Đukić juče nije htio da komentariše optužbe i da želi da se upozna sa detaljima.

U rješenju GGA piše da je “postavljanje konstrukcije nadstrešnice ispred objekata koji se nalaze u glavnoj pješačkoj ulici, izraženih ambijentalnih vrijednosti, a uskog poprečnog profila, umnogome narušilo vizuelni identitet centra grada”. Takve intervencije u prostoru, smatra GGA, “vizuelno bi suzile koridor i na taj način umanjile mu kvalitet i identitet”.

Vlasnici kažu da je zgrada u kojoj je njihov objekat građena osamdesetih godina prošlog vijeka, te da nema arhitektonskih i kulturnih vrijednosti. Ništa od tih vrijednosti, kažu, nije navedeno ni u Programu, niti postoji opštinska odluka za tu oblast.

”Ulica u kojoj se nalazi naša bašta je široka 16 metara, od čega bašte zauzimaju ukupno, s obje strane svega šest do sedam metara. U Programu provremenih objekata piše da postavljanjem ugostiteljskih terasa traba da se obezbijedi najmanje tri metra za prolaz pješaka i 3,5 metra za prolazak vatrogasnog vozila. Prema logici GGA ovdje nijedan ugostitelj ne bi smio stolicu ispred objekta da izbaci”, kažu vlasnici.

Nezadovljni su i ocjenom GGA kada je riječ o podnoj podlozi. Tvrde da je takva podloga neophodna.

”Problem “klackanja” stolova i stolica zbog neravnina na ulici imaju i ostali ugostiteljski objekti. GGA ocjenjuje da se inventar može postaviti bez na tim neravninama. Tačno je da može, ali, u tom slučaju, gosti treba da drže piće i hranu u rukama, a ne na stolovima. Podloga potpuno odgovara smjernicama iz UTU i Programa privremenih objekata “, kažu u “La manche”.

Oni kažu da terasu neće ukloniti.

Bonus video: