otvorio 8. konferenciju „Mahar“

Krivokapić: Ogromna sličnost jevrejskog naroda i Crnogoraca, nijesmo se dali vezati u verige, sloboda bila iznad svega

"To stradanje jevrejskog naroda je nešto što trebaju svi drugi narodi da imaju na umu, kako bi svijet bio drugačiji, ljepši, kako bi se više poštovali i cijenili", rekao je premijer

6569 pregleda 16 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Krivokapić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da je njemu, kao i mnogim Crnogorcima, oduvijek imponovao jevrejski narod, jer postoji ogromna sličnost.

On je sinoć u Budvi svečano otvorio 8. konferenciju „Mahar“, koja predstavlja tradicionalno okupljanje Jevreja iz bivše Jugoslavije i cijele jugoistočne Evrope.

"Prva sličnost se ogleda u tome što se mi nijesmo dali vezati u verige i što nam je sloboda bila iznad svega. To je oduvijek svjedočio jevrejski narod, koji je neustrašivo, hrabro i uz podršku Boga bio svoj na svome", kazao je Krivokapić.

On je dodao da nosi posebnu impresiju u vezi njegova dva boravka u Izraelu, kada je oba puta posjetio Jad Vašem, i svaki put sa tugom i bolom saosjećao sa jevrejskim narodom.

"To stradanje jevrejskog naroda je nešto što trebaju svi drugi narodi da imaju na umu, kako bi svijet bio drugačiji, ljepši, kako bi se više poštovali i cijenili. Kada sam pogledao moto vaše konferencije – Mostovi nade – prisjetio sam se jedne krilatice koja se kod nas oslikava u tri ključne riječi: vjera, nada i ljubav. I upravo tu vjeru su prvi rasijali po svijetu i kroz druge narode – Jevreji. Oni su uvijek imali nadu, i kada je izgledalo da je sve izgubljeno. I naravno, nije vam dovoljna ni vjera, ni nada, ako nema ljubavi. I onaj koji ne voli bližnjega svoga, ne može voljeti ni drugoga. I to svjedočanstvo je najznačajnija mjera koju sam ja doživio u susretu sa vama“, poručio je Krivokapić.

konferencija Mahar, Zdravko Krivokapić, Nina Ofner Bokan
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Premijer je dodao i to da će Vlada Crne Gore učiniti sve da sinagoga u Podgorici bude što prije izgrađena.

Kako se navodi u saopštenju, tom prigodom, predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Nina Ofner Bokan uručila je Krivokapiću medalju „Operation Brothers“, u znak zahvalnosti za podršku, pomoć i odličnu saradnju.

Osim premijera Krivokapića, konferenciji su prisustvovali predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan, Vrhovni rabin Luciano Moše Prelević, nerezidentni ambasador Izraela u Crnoj Gori Nj. E. Jahel Vilan, izvršni direktor za Operacije Svjetskog jevrejskog kongresa Ernest Herzog, politički direktor Evropskog jevrejskog kongresa Johanan Seynave, i drugi ugledni gosti.

Preporučujemo za Vas