Hidraulika kriva za nezgodu Vladinog aviona

Preliminarni rezultati istrage kvara na letjelici Generalnog sekretarijata izvršne vlasti

31755 pregleda 20 komentar(a)
Vladin avion nakon nezgode, Foto: RTCG
Vladin avion nakon nezgode, Foto: RTCG

Stručnjaci ovlašćenog avio-servisa “Aero-Dienst GmbH” iz Nirnberga utvrdili su da je uzrok kvara na Vladinom avionu - greška tehnike, odnosno, hidraulike na sistemu između komande i stajnog trapa letjelice, piše u preliminarnom izvještaju istrage avionske nezgode.

Komisija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova i njemački stručnjaci još nijesu završili konačan izvještaj o nesreći, jer su oni dužni da urade taj posao zato što se Vladin avion “Bombardier - Learjet 45” (4O-MNE) nalazi u registru vazduhoplova Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (ACV).

U međunarodnim pravilima istrage Vladinih aviona, zbog toga što te letjelice koriste štićene ličnosti, trebalo bi posebno da istražuju komisije Vlade, ali to kod nas nije slučaj jer je letjelica registrovala u civilnom registru.

”Otkazao je sistem hidraulike, ali i elektični sistem u komandi letjelice”, kazao je sagovornik “Vijesti” uključen u istragu nezgode.

Nezgoda na avionu Vlade Crne Gore dogodila se 27. septembra u 22.17 časova na pisti podgoričkog aerodroma, nesporedno nakon što je sletjela letjelica sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem i delegacijom, koja se vratila iz Slovenije.

”Putnici su iskrcani, a potom u tzv. tehničkom taksiranju, rulanju aviona prema hangaru, desilo se da se stajni, nosni trap, uvukao bez komande pilota. Posada je tada zaustavila motore, ali nakon toga dogodilo se i da desna noga nagne, nakon čega je letjelica malo krilom zagrebala po pisti, a potom se zaustavila. Pilot, kada se to dogodilo, odmah je prijavio problem, nakon čega je aktivirana vanredna situacija”, ispričao je ranije izvor iz istrage.

Vladin avion “Bombardier - Learjet 45”, proizveden 1999. godine, dijelom je već popravljen u hangaru podgoričkom aerodroma jer su stručnjaci iz Njemačke odlučili da letjelicu donekle dovedu do letnog stanja, a potom da prelete do Nirnberga gdje bi avion bio na velikom servisu.

”Avion je početkom ljeta bio na redovnom servisu u Njemačkoj, gdje su provjerene uobičajene radnje i zamjena djelova, kojima je isticao rok. Stajni trap se na avionima ne mijenja tokom redovnih servisa”, naveo je sagovornik “Vijesti”.

Ovlašćeni avio-servis u Njemačkoj, tvrde isti izvori, godinama je obavljao rutinske i dopunske radove održavanja kao i sve vanredne preglede, modifikacije, primjene AD i SB na motorima, elisama i opremi Vladinog aviona “bombardier - learjet 45”.

”Vijestima” iz Generalnog sekretarijata Vlade i MUP-a nije još odgovoreno da li mogu da saopšte preliminarne rezultate - kako je došlo do oštećenja Vladinog aviona, ali i kada je posljednji put servisiran kao i koja vrsta održavanja je urađena u državi, a koja u servisu u inostranstvu.

Svi avioni, koji imaju operacije u međunarodnom vazdušnom saobraćaju, imaju uređaje koji evidentiraju broj letova, ali i vrijeme kada su obavljeni servisi.

Bonus video: