Ministarka zdravlja sa direktorima KCCG i IJZCG u berlinu

Delegacija Crne Gore na Svjetskom zdravstvenom samitu

Ključne teme samita biće produbljivanje saradnje i unaprjeđenje kvaliteta zdravstvene zaštite

2397 pregleda 3 komentar(a)
Delegacija Crne Gore u Njemačkoj, Foto: Ministarstvo zdravlja
Delegacija Crne Gore u Njemačkoj, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović će, na poziv njemačkih vlasti i Univerzitetske bolnice Čarite (Charité), predvoditi crnogorsku delegaciju koja će prisustvovati otvaranju Svjetskog zdravstvenog samita. Samit počinje danas u Berlinu i trajaće do 25. oktobra.

Samit će zvanično biti otvoren na ceremoniji tokom koje će govoriti, između ostalih, ministar zdravlja Njemačke Jens Špan, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Ključne teme, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, biće produbljivanje saradnje i unaprjeđenje kvaliteta zdravstvene zaštite.

Svjetski zdravstveni samit održava se od 2009. godine, kada je obilježeno 300 godina od osnivanja prestižne Univerzitetske bolnice Čarite. Iz Ministarstva zdravlja podsjećaju da je upravo sa tom bolnicom Klinički centar Crne Gore ranije formirao Savez kliničkih saradnika i da će se, u okviru dogovorene saradnje, već od novembra ove godine ljekari i medicinsko osoblje iz Crne Gore usavršavati na toj prestižnoj klinici.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović je sa kolegama, tokom posjete Berlinu, počela pregovore i o mogućnosti telemedicine, odnosno pregleda naših pacijenata od strane njemačkih stručnjaka uz pomoć specijalizovanih robota.

Ministarka zdravlja je, podsjećaju iz tog resora, tokom posjete Berlinu najavila donaciju Njemačke našoj državi u vidu terapije za početni stadijum kovid infekcije, vrijednu više od 3,1 miliona eura.

Takođe, direktor Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić potpisao je Memorandum o saradnji sa direktorom Instituta Robert Koh u Berlinu, Lotarom H. Vilerom.

U crnogorskoj delegaciji koja boravi u Berlinu je i šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Preporučujemo za Vas