Savković: Bečić rekao da će Demokrate glasati za zakon o naknadama za majke i ako ga neko drugi predloži

Savković je apelovala na sve koji su ih podržavali da ne dozvole da se ponovo, nakon četiri godine, okupljaju

18650 pregleda 80 komentar(a)
Sa skupa ispred Skupštine, Foto: Jelena Jovanović
Sa skupa ispred Skupštine, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 25.10.2021. 13:06h

Majke sa troje i više djece održale su danas konferenciju za medije ispred Skupštine, na kojoj su ponovile zahtjev da im se vrate ranije naknade.

Članica koordinacionog odbora bivših korisnica naknada Željka Savković kazala je da im je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, na današnjem sastanku u zgradi parlamenta, kazao da će poslanici Demokrata glasati za zakon o naknadama za majke i ako ga neko drugi predloži.

Savković je zamolila predsjednike partija koje čine parlamentarnu većinu i ministra finansija i socijalnog stranja Milojka Spajića da se odazovu njihovom pozivu i 2. novembra budu sa njima.

Kazala je da nijesu mogle ni da naslute da će ponovo morati da se okupljaju ispred Skupštine. Apelovala je na sve koji su ih podržavali da ne dozvole da se ponovo, nakon četiri godine, okupljaju.

Savković je ranije kazala da od sastanka sa Bečićem očekuju da možda i pokrene inicijativu i omogući im da uživaju svoje pravo.

Jedna od koordinatorki Rosanda Peković kazala je da ni ova vlast, iako ih je podržavala i obećavala im vraćanje naknada, to nije uradila.

"Ponižavaju nas više nego što je to radio DPS. DPS nam nikad ništa nije obećavao", kazala je ona.

Peković je objasnila da pošto vladajuća većina neće njih da pozove na sastanak, oni pozivaju predstavnike većine da se 2. novembra sastanu sa njima.

"Smatramo da predsjednik Skupštine može da pozove poslanike i zakaže sjednicu, bez obzira na bojkot", kazala je ona.

Okupljene majke nose transparente na kojima su ispisane poruke - "Za poslanike može, za majke ne može", "Manje mržnje, više solidarnosti", "Vaše koverte su naše naknade, plate, penzije", "Zamislite da porodice 22.051 majke napuste Crnu Goru", "Naše najjače oružje je istina", "Majke su temelj države", "Ne damo im da na vas bace inje, gledate ih ponosno sa visine"...

Rajka Vemić je pitala "gospodu iz vlasti" koja ih je podržavala da odgovore da li fotelje imaju u sebi neke viruse koji prelaze na one koji sjednu u njih.

Ljiljana Moračanin donijela je štikle stare 30 godina, poručivši poslanici Demokrata, koja ih je, kako kaže "ponizila" , da će joj možda valjati, iako su stare.

"Rekla je da smo mi gospođe u štiklama. Ima nas i u štiklama i u ravnim cipelama, a ove će joj možda valjati. Toj poslanici, ili nekoj drugoj", kazala je ona.

Ljiljana Moračanin
foto: Jelena Jovanović

Koordinacioni odbor majki poslao je ranije ovog mjeseca zahtjev Bečiću, tražeći hitan sastanak sa ministrom Spajićem.

Tada su priložile i inicijativu za "povraćaj doživotno stečenog prava", koju su, kako je navela Savković, svojevremeno potpisali predsjednici partija koji su sada u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. "Isti zahtjev dostavljen je i potpisnicima inicijative, kao i ministru Spajiću", navela je ona ranije.

Bonus video: