Otvarali firme da varaju državu

Uprava za sprečavanje pranja novca prijavila sumnjive
175 pregleda 5 komentar(a)
Pranje novca, Foto: Filip Roganović
Pranje novca, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.11.2017. 07:29h

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči 16 crnogorskih i makedonskih državljana da su prali novac i da su, koristeći 23 kompanije, oštetili budžet Crne Gore za više stotina hiljada eura.

Prema saznanjima “Vijesti” uhapšeni su najčešće koristili građevinske kompanije, u kojima su neki od njih vlasnici.

Iz SDT-a i policije juče su saopštili da uhapšene sumnjiče da su osnovali preko 20 preduzeća u Crnoj Gori, preko kojih su izdavali fiktivne fakture za neizvršene usluge, robu i radove:

“Te su na taj način sa računa pravnih lica neosnovano podigli više miliona eura čime je pričinjena šteta budžetu Crne Gore u iznosu od više stotina hiljada eura”, saopšteno je iz SDT.

Iz policije su saopštili da su uhapšeni crnogorski državljani Dragan Savić (60), S. D. (42), V. K. (43), Milorad Lalević (55), Radovan Bulatović (48), S. Ć. (52), D. V. (41), A. M. (65), Slobodan Ukropina (55), S. V. (35), I. Ž. (36) i državljani Makedonije Grujica Jovanovski (46), Z. C. (39), D. A. (32), V. Č. (30) i Elizabeta Stojanovska (43).

Sumnjiče ih da su na organizovan način počinili krivična djela utaja poreza i doprinosa i pranje novca.

“Obavještenje o sumnjivoj transakciji službenici Specijalnog policijskog odjeljenja dobili su od Uprave za sprečavanje pranje novca i finansiranja terorizma. Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva sprovedene su neophodne policijske mjere i radnje, na osnovu kojih je Viši sud u Podgorici donio naredbe za pretresanje više lica. Naredba je sprovedena u saradnji sa službenicima Sektora kriminalističke policije CB Podgorica, CB Budva i CB Nikšić i u koordiniranoj akciji izvršeno je više pretresa, nakon kojih su državljani Crne Gore i Makedonije lišeni slobode”, saopšteno je iz SDT-a juče.

Hapšenja te organizovane grupe počela su prije tri dana, a inspektori su juče lisice stavili devetorici osumnjičenih.

Branilac Bulatovića, advokat Srđan Lješković “Vijestima” je kazao da je tužiteljka Lidija Mitrović istragu označila tajnom i da ne može govoriti o detaljima:

“Moj branjenik negirao je izvršenje oba krivična djela koja mu se stavljaju na teret”, kazao je on.

Bonus video: