ministar razgovarao sa predstavnicima udruženja dijaspore Belgije, Holandije i Luksemburga

Sekulović: Nikad nije bilo namjere za oduzimanje državljanstva i automatsko brisanje iz biračkih spiskova

"Pojasnio je i da je diskurs koji je stvoren a koji je ujedinio pitanje crnogorskog državljanstva sa uređenjem registra prebivališta i u sve to ubacio elemente izbornog prava, doveo do potpunog nerazumijevanja, zamjene teza i atmosfere usijanja", piše u saopštenju

7858 pregleda 18 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MUP
Sa sastanka, Foto: MUP

Nikad nije bilo namjere za oduzimanje državljanstva i automatsko brisanje iz biračkih spiskova, saopštio je ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Sergej Sekulović tokom sinoćnjeg razgovara sa predstavnicima udruženja dijaspore Belgije, Holandije i Luksemburga, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

U saopštenju se dodaje da je "sastanak bio prilika da se određena pitanja i teme demistifikuju i da se riješe pojedini problemi koji su se javili kao rezultatat pojačane medijske ali i pažnje drugih aktera".

Iz MUP su kazali su izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta i Zakon o crnogorskom državljanstvu bili su u fokusu interesovanja sagovornika, te da je Sekulović upoznao prisutne sa aktivnostima i planovima MUP u ovoj oblasti.

"Naglasio je da nikad nije bilo namjere za oduzimanje državljanstva i automatsko brisanje iz biračkih spiskova. Pojasnio je i da je diskurs koji je stvoren a koji je ujedinio pitanje crnogorskog državljanstva sa uređenjem registra prebivališta i u sve to ubacio elemente izbornog prava, doveo do potpunog nerazumijevanja, zamjene teza i atmosfere usijanja", piše u saopštenju.

Iz MUP su kazali da su predstavnici udruženja dijaspore izložili svoje viđenje ovih pitanja i pokazali visok stepen razumijevanja ali i podrške.

"Takođe, predstavnici dijaspore iznijeli su i niz predloga kojim bi se unaprijedio kvalitet života, jačanje veza sa Crnom Gorom i ostvarivanje prava naših iseljenika a koji su u direktnoj nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore poput ponovnog aktiviranja mobilne jedinice za biometriju", piše u saopštenju.

Iz MUP su saopštili da je sastanku sa dijasporom prisustvovao i direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

"Direktor je prisutnima predstavio aktivnosti koje su u toku kada je u pitanju Uprava policije i reforma iste, kao i planove za naredni period. Iskoristio je priliku da upozna prisutne sa jačanjem koncepta policije u zajednici i na tom fonu ih pozvao da dostave predloge koji će biti od značaja u ovom reformskom procesu", rekli su iz MUP.

Navodi se i da je državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Bojan Božović, upoznao prisutne sa aktivnostima koje sprovodi ovo ministarstvo kao i sa saradnjom sa Islamskom zajednicom Crne Gore.

"Zaključeno je da upravo dijalog koji je bio i ostaje na snazi predstavlja najbolji mogući način ne samo za prevazilaženje potencijalnih razlika u mišljenjima, već i rješavanje nekih od ključnih pitanja poput navedenih. Još jednom, Crna Gora u malom dokazala je da ima snage i razumijevanja da prevaziđe prepreke i da gleda naprijed i radi za dobrobit građana i dijaspore. Gradimo povjerenje", zaključuje se u saopštenju MUP.

Preporučujemo za Vas