Srzentić: Tehnolozi i inovatori iz Njujorka spremni da nam se pridruže i pomognu u daljem digitalnom razvoju Crne Gore

"Tokom zvanične posjete SAD, sastala sam se sa Džonom Polom Farmerom, izvršnim direktorom za tehnologiju grada Njujorka (NYC CTO), kao i sa Ketrin Bendžamin, zamjenicom izvršnog direktora za digitalne servise, a razgovarali smo o formalnoj saradnji na polju tehnologija i digitalnih servisa"

3944 pregleda 9 komentar(a)
Bendžamin, Srzentić i Farmer, Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija
Bendžamin, Srzentić i Farmer, Foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Udružujemo snage i uspostavljamo partnerstvo sa Njujorkom na polju tehnologija i digitalnih servisa, a mnogi tehnolozi i inovatori iz Njujorka već su spremni da nam se pridruže na nekim projektima i pomognu u daljem digitalnom razvoju Crne Gore, saopštila je Tamara Srzentić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija.

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija je saopšteno da se Srzentić tokom radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sastala sa Džonom Polom Farmerom, izvršnim direktorom za tehnologiju grada Njujorka (NYC CTO), kao i sa Ketrin Bendžamin, zamjenicom izvršnog direktora za digitalne servise.

U saopštenju se navodi da su razgovarali o formalnoj saradnji na polju tehnologija i digitalnih servisa.

"Tokom zvanične posjete SAD, sastala sam se sa Džonom Polom Farmerom, izvršnim direktorom za tehnologiju grada Njujorka (NYC CTO), kao i sa Ketrin Bendžamin, zamjenicom izvršnog direktora za digitalne servise, a razgovarali smo o formalnoj saradnji na polju tehnologija i digitalnih servisa. I Džon i Ketrin pokazali su snažnu volju da formalizujemo saradnju i da postanu naši partneri u daljem građenju kapaciteta Kancelarije za digitalne servise - Montenegro Digital, pokretanju programa Digitalne Akademije i ekspanziji programa Saradnika u inovacijama. Pored dijeljenja znanja, dobrih praksi i ekspertize, naši timovi će međusobno sarađivati, gdje vidimo veliki potencijal u daljem usavršavanju naših službenika", napisala je Srzentić na svom Tviter nalogu.

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija su saopštili i da je prije nego što je postao CTO, Farmer radio kao viši savjetnik za inovacije u Bijeloj kući u administraciji bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame, gdje je kako dodaju iz Ministarstva, pokrenuo i vodio program saradnje Saradnika u inovacijama (Presidential Innovation Fellows), kako bi privukao vrhunske tehnologe i inovatore u privatnom sektoru i doveo ih da svoje znanje dijele i primjenjuju u Vladi blisko sarađujući sa javnim službenicima.

"Po uzoru na ovaj program, pokrenut je i program Saradnika u inovacijama u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija", piše u saopštenju.

Srzentić je navela da će u narednom periodu, kroz saradnju sa ICT zajednicom, privatnim i civilnim sektorom nastojati da iskoriste sve poluge u Vladi za izgradnju boljih tehnologija, samim tim za pružanje kvalitetnijih usluga građankama i građanima.

"Osim tehnologije i servisa, želimo da unaprijedimo naše kapacitete na polju istraživanja, analitike, kvalitetne isporuke servisa, pametne kontrole IT troškova, u čemu će nam iskustvo tehnološkog tima i njihovih lidera iz Njujorka biti itekako važno", napisala je ministarka.

Bonus video: