"Maske nisu iz VCG, sankcionisaće se vojnici za koje se utvrdi da su tokom protesta zbog ustoličenja kršili propise"

Na pitanje mogu li potvrditi ili demantovati da su u nekim od kontroverznih apsekata tih protesta učestvovali i bivši visoki oficiri VCG, pukovnik Ramiz Pejčinović i potpukovnik Hidajet Pirović, iz MO su istakli da je Zakonom o VCG propisano da su “vojna lica profesionalna vojna lica, kadeti, vojnici na obuci i lica u rezervnom sastavu Vojske dok su u službi u Vojsci, kao i da su profesionalna vojna lica: oficiri i oficiri po ugovoru, podoficiri i podoficiri po ugovoru i vojnici po ugovoru”

13999 pregleda 11 komentar(a)
Sa protesta povodom ustoličenja Joanikija na Cetinju, Foto: Luka Zeković
Sa protesta povodom ustoličenja Joanikija na Cetinju, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo odbrane Crne Gore će sankcionisati sve aktivne pripadnike Vojske Crne Gore za koje se utvrdi da su prilikom protesta organizovanih povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 4. i 5. septembra kršili propise, saopšteno je “Vijestima” iz tog resora.

Na društvenim mrežama se u proteklom periodu pojavilo više snimaka i fotografija na kojima se, kako se tvrdi, nalaze osobe koje su bile ili su još u službi u VCG.

“Vijesti” su pitale MO za stav u vezi tih navoda da je među učesnicima protesta bilo aktivnih ili penzionisanih pripadnika VCG.

”Svi aktivni pripadnici Vojske Crne Gore za koje se utvrdi disciplinska odgovornost za kršenje Zakona o Vojsci, Pravila službe i Kodeksa vojne etike, sankcionišu se prema propisima. Takođe, ovo važi i za pripadnike Ministarstva odbrane za koje se ustanovi da su prekršili Zakon o državnim službenicima i namještenicima,” navodi se u odgovorima.

Na pitanje mogu li potvrditi ili demantovati da su u nekim od kontroverznih apsekata tih protesta učestvovali i bivši visoki oficiri VCG, pukovnik Ramiz Pejčinović i potpukovnik Hidajet Pirović, iz MO su istakli da je Zakonom o VCG propisano da su “vojna lica profesionalna vojna lica, kadeti, vojnici na obuci i lica u rezervnom sastavu Vojske dok su u službi u Vojsci, kao i da su profesionalna vojna lica: oficiri i oficiri po ugovoru, podoficiri i podoficiri po ugovoru i vojnici po ugovoru.”

”Pukovnik Ramiz Pejčinović i potpukovnik Hidajet Pirović su penzionisani bivši pripadnici VCG. Shodno odredbama Zakona o VCG, Ministarstvo odbrane i VCG nijesu nadležni za preduzimanje mjera prema penzionisanim vojnim licima. Predlažemo da se obratite institucijama koje su nadležne za utvrđivanje odgovornosti pomenutih lica,” poručili su iz MO.

Na društvenim mržama objavljene su fotografije lica za koje građani tvrde da su penzionisani visoki vojni oficiri Pejčinović i Pirović među građanima koji su 4. i 5. septembra automobilima blokirali prilaze Cetinju, odnosno nasrtali na zaštitnu ogradu koja je bila postavljena na Dvorskom trgu u centru Cetinja.

Među demonstrantima koji su se 5. septembra u i na prilazima prijestonici sukobili sa policijom za koju su kasnije tvrdili da je masovno i neproporcionalno objektivnoj potrebi koristila hemijska sredstva za obračun sa demonstrantima, bilo je dosta onih koji su nosili vojne lične zaštitne gas-maske tipa M-2. Te ABHO maske su se koristile u nekadašnjoj JNA, ali i u VCG i u sistemu Civilne zaštite SFRJ.

One su u naoružanje JNA uvedene krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina i nema ih u slobodnoj prodaji. Po neki primjerak povremeno se nudi kupcima preko raznih prodajnih sajtova ili na buvljim pijacama.

Maski M-2 nema u slobodnoj prodaji u tolikoj mjeri da bi njima bilo snabdjeveno na desetine lica koliko ih je nosilo ili imalo sa sobom, tokom demonstracija i sukoba sa policijom na Cetinju, pa se postavlja pitanje odakle su one nabavljene i ko ih je i kada podijelio tim licima. Upućeni tvrde da dio te ABHO opreme može poticati iz nekih skladišta VCG iz kojih je navodno, pred izbore 30. avgusta prošle godine, pod čudnim okolnostima, navodno iznešen dio naoružanja i vojne opreme. To međutim, iz MO demantuju:

”Sve zaštitne maske koje se nalaze na zaduženju u Vojsci Crne Gore na tačnom su brojnom stanju i propisno uskladištene,” kazali su “Vijestima” iz resora ministarke Olivere Injac. Oni nisu odgovorili da li MO zna kako su demonstranti koji su u subotu 4. i nedjelju 5. septembra blokirali saobraćajnice na prilazima Cetinju i sukobili se sa policijom, imali i koristili veliki broj vojnih ABHO maski tipa M-2. Među onima koji su koristili ili su sa sobom imali takvu masku bio je i jedan od sveštenika Crnogorske pravoslavne crkve koji se pojavljivao pred kordonom policije, ali i počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić i GST Milivoje Katnić.

Krivokapić je vojnu masku nosio sa sobom u njenoj originalnoj vojnoj, zelenoj platnenoj torbici koja se može vidjeti opasana o boku počasnog lidera SDP. GST Milivoje Katnić je, kako su vidjeli reporteri, gas masku nosio u ruci.

Bonus video: